Brandweermannen ontluchten een kuil Brandweer Nederland

'Pas op voor giftige gassen na inkuilen mais', zeggen LTO en de brandweer

time icon

De brandweer en LTO Nederland waarschuwen boeren die mais hebben ingekuild voor giftige gassen die kunnen vrijkomen.

Mais dat van het land komt, wordt meestal onder folie opgeslagen, zodat het in de winter als veevoer kan worden gebruikt. Door de droogte en hitte van de afgelopen maanden hoopt zich meer stikstof op dan normaal. Daardoor ontstaan er onder het folie giftige en bijtende, roodbruine gassen, die risico's opleveren voor mens en dier, zegt Marcel Verspeek van Brandweer Nederland.

Brandweer Nederland heeft brandweerlieden laten weten dat ze het ontsnappen van gas uit ingekuild mais als een incident met gevaarlijke stoffen moeten behandelen.

LTO Nederland adviseert boeren om zeker in de eerste twee weken geen mensen of dieren in de buurt van ingekuild mais te laten komen.

Als een boer ziet dat het folie opbolt, moet hij er niet zelf op af gaan, maar de brandweer bellen. Die heeft apparatuur om een kuil veilig te openen en kleding om zich te beschermen.

Incidenten

Deze week waren er onder andere in Leusden, Galder en Haaksbergen incidenten met kuilgassen waarbij de brandweer is ingezet. In al die gevallen liep het goed af. In Leusden en Galder was de maiskuil pas een dag oud.

De gassen verdwijnen na een dag of veertien vanzelf.

STER Reclame