De spelers van Bayern München vieren de winst van de Supercup op geheel eigen wijze
NOS Voetbal

Bayern München houdt hand op de knip: 'Best opmerkelijk’

Dat Bayern München de zevende landstitel op rij gaat behalen, lijkt op voorhand klip en klaar. Opvallend is dat Der Rekordmeister deze zomer nog geen enkele euro besteedde.

Vanavond (20.30 uur) opent Bayern München, onder leiding van de nieuwe trainer Niko Kovac, het Bundesliga-seizoen tegen Hoffenheim en daarbij vertrouwt het op de oude garde. Vers bloed is er nauwelijks.

Alleen Leon Goretzka kwam transfervrij over van Schalke 04. Serge Gnabry en Renato Sanches keerden terug van een verhuurperiode. Het Canadese talent Alphonso Davies komt pas in de winterstop.

"Het hoeft niet altijd beter te worden als er met geld wordt gesmeten, maar ik ben toch wel een beetje verbaasd. Eigenlijk is het best wel opmerkelijk", zegt Arnold Bruggink, die het Duitse voetbal op de voet volgt.

Arjen Robben op de training

"Ik heb gelezen dat ze volgend jaar fors willen gaan investeren. Dat zullen ze ook wel moeten, aangezien Arjen Robben en Franck Ribéry niet het eeuwige leven hebben. Maar ook andere spelers raken op leeftijd. De Champions League zie ik ze in ieder geval niet winnen. Bayern kan niet tippen aan clubs als Manchester City en FC Barcelona."

De voormalige speler van Hannover 96 geeft hoog op over Robben, die alweer zijn tiende Bundesliga-seizoen ingaat. "Als je op je 34ste als aanvaller nog steeds op zo'n hoog niveau mee kan, dan is dat bewonderenswaardig. Arjen zal af en toe rust krijgen, maar het is echt ongelooflijk wat hij doet. Bij zo'n wereldclub. Petje af."

Davy Klaassen tijdens zijn presentatie bij Werder Bremen

Een andere Nederlander, Davy Klaassen, maakt voor het eerst kennis met de Duitse competitie na zijn overstap van Everton naar Werder Bremen.

"Ik denk dat Davy heel goed bij Werder Bremen past. Hij is sowieso iemand waar ze in Duitsland van houden. Een speler met een goede techniek, een doelpuntenmaker, een loper en een harde werker", aldus Bruggink.

"Bij Werder Bremen vertoeft hij iets meer in de luwte, maar aan de andere kant wordt er wel heel veel van hem verwacht. Hij is de recordaankoop van de club, voor 15 miljoen euro gehaald. Dan ben je de grote man. Ik vind het een mooie stap. Laat hem het maar gaan ontdekken daar."

De verwachtingen na de komst van Klaassen zijn hooggespannen. In Bremen wordt er zelfs gerept over Europees voetbal. Zaterdagmiddag is het Weserstadion met 42.100 toeschouwers stijf uitverkocht voor de seizoensouverture tegen Hannover 96.

Bruggink denkt dat de lat iets te hoog wordt gelegd. "Meedoen om Europees voetbal lijkt mij niet realistisch. In de afgelopen acht jaar zijn ze nooit hoger geëindigd dan de achtste plek. De komst van Klaassen heeft heel wat teweeggebracht, maar er zijn veel goede ploegen."

Wout Weghorst

Wout Weghorst tekende bij VfL Wolfsburg, dat de afgelopen jaren ternauwernood aan degradatie ontsnapte. In tegenstelling tot Klaassen is de van AZ gekomen spits niet zeker van een basisplaats.

"Wout gaat het lastig krijgen bij Wolfsburg, maar hij heeft ons al vaker verbaasd. De vraag is alleen of hij dat nu weer gaat doen. Ik vind dat hij de tijd moet krijgen, al hangt er wel een prijskaartje van 11 miljoen euro om zijn nek. Dat schept verwachtingen. De mensen willen goals van hem zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl