Roland Heitink/Persbureau Heitink
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Politie vindt afscheidsbrief van 'wanhopige' trucker die inreed op gemeentehuis

De politie heeft een afscheidsbrief gevonden van de man die gisteren met een auto met twee gasflessen in Bemmel inreed op het gemeentehuis. Mede op grond van die brief gaat de politie ervan uit dat het een eenmansactie was. Over de brief is verder niets bekendgemaakt.

De 59-jarige vrachtwagenchauffeur uit Gendt, een dorp in de gemeente, was bekend bij de politie en de geestelijke gezondheidszorg.

Familieleden en bekenden van hem zijn ervan overtuigd dat het geen aanslag was. Ze zeggen dat hij geen uitweg meer zag en dood wilde.

Tikkende tijdbom

Zijn familie noemt hem tegenover Omroep Gelderland een tikkende tijdbom. Een vrouwelijk familielid zegt: "Het probleem met verwarde personen: ze zijn volwassen en men kan wettelijk pas ingrijpen als iemand een gevaar vormt voor zichzelf en anderen."

De familie is geschokt door het heftige incident, maar, zegt de vrouw: "Hij ondernam nooit iets tegen anderen. Het waren altijd wanhoopsdaden, waarbij hij zichzelf het leven probeerde te ontnemen. Ook het inrijden op het gemeentehuis was gericht op zichzelf."

Bekijk hieronder beelden van kort na het incident:

Auto rijdt in op gemeentehuis, bestuurder omgekomen

Een ex-collega vertelt: "Hans had al vaker de politie gebeld om te zeggen dat hij zichzelf zou verdrinken of zichzelf met een pistool door z'n kop wilde schieten. Dan stond de politie bij hem op de stoep. Hij heeft wel eens vastgezeten en ook in een inrichting gezeten. Hij vertelde dat hij geen hulp kreeg voor zijn problemen."

Beiden hadden elkaar een half jaar geleden na lange tijd weer gesproken. "Hans vertelde dat het niet goed ging. Hij was in de financiële problemen geraakt door zijn ex-vriendin, met wie hij eerst nog helemaal gelukkig was."

Zijn ex-collega is geschokt, want hij zag onlangs nog een lichtpuntje. "Twee weken geleden leek het beter te gaan. Daarom ben ik nu heel erg geschrokken."

Burgemeester Schuurmans van de gemeente Lingewaard, waar Bemmel onder valt, heeft persoonlijk haar medeleven overgebracht aan de nabestaanden. "Ik vind het verschrikkelijk dat mensen in een situatie komen dat ze suïcide als enige uitweg zien. Tot nu toe is niet gebleken waarom hij heeft gekozen voor het gemeentehuis als doel van zijn vreselijke wanhoopsdaad. Gelukkig zijn er bij het incident niet nog meer slachtoffers gevallen."

De burgemeester besluit: "De familie wil graag met rust gelaten worden. Ik verzoek iedereen deze wens te respecteren."

Advertentie via Ster.nl