NOS Schaatsen Aangepast

Schaatsploeg Anema sluit angstige periode af met nieuwe sponsor

ANP

Easyjet moet de schaatsploeg van Jillert Anema naar grote hoogten brengen. De luchtvaartmaatschappij presenteerde zich vandaag als nieuwe sponsor van het langebaanteam, waar Jorrit Bergsma en Irene Schouten het uithangbord van zijn.

Anema zat sinds mei zonder geldschieter. De coach stapte met zijn veertien schaatsers (waar ook Carien Kleibeuker toe behoort) en zijn marathonteam op bij Clafis, omdat er met de sponsor onenigheid was over de invulling van het team.

Nu heeft de langebaanploeg dus eindelijk weer onderdak. Anema: "Ik heb hier lang naar uitgekeken. Ik was bang dat het af ging ketsen. De tijd dat je gewoon een zak geld kreeg, gewoon als hobby, dat is echt wel geweest."

Anema snel geagiteerd door onderhandelingen

Het rondmaken van de deal met Easyjet nam Anema zo in beslag dat hij nog steeds moeilijk tot rust komt. "Ik leef nog in een hogere versnelling en merk dat ik iets sneller geagiteerd ben. Het was zo belangrijk, pfff. Het geeft een kick om voor zo'n mooi bedrijf te rijden."

Bij de luchtvaartmaatschappij zien ze de stap in het schaatsen als een logisch iets. "We zijn beide dagelijks bezig met efficiëntie en innovatie op onder andere het gebied van aerodynamica en big data. Kortom, een natuurlijke combinatie", aldus manager William Vet.

Bergsma verklapt: hele team gaat mee

In oktober wordt bekendgemaakt wie er naast de olympische medaillewinnaars Bergsma en Schouten nog meer in de ploeg komen te zitten. Bergsma lijkt het al te weten: "Er is eigenlijk niemand vertrokken bij de ploeg. Dat voelt sterk."

Bergsma is blij dat hij met zijn team eindelijk weer als profploeg door het leven kan. Aan stoppen heeft de 32-jarige olympisch kampioen van Sotsji geen moment gedacht: "Nee, daar is het nog geen tijd voor. Schaatsen is zo'n mooie sport en leeft enorm."

STER reclame