Sergej Boebka
NOS Sport

Onderzoek naar dubieuze betaling Boebka loopt op niets uit

De integriteitscommissie van de internationale atletiekfederatie (IAAF) heeft niets verkeerds kunnen ontdekken aan een betaling uit 2009 van vice-voorzitter Sergej Boebka aan Valentin Balachnitsjev, het voormalig hoofd van de Russische atletiekfederatie.

Er werden vraagtekens gezet bij die betaling (45.000 dollar), omdat Balachnitsjev een dag voor de betaling zelf een identiek bedrag overmaakte aan een bedrijf van de zoon van oud-IAAF-voorzitter Lamine Diack. Die was als IOC-lid rond die tijd betrokken bij de toewijzing van de Spelen aan Rio de Janeiro.

Advieswerk

Volgens een woordvoerder van voormalig polsstokhoogspringer Boebka ging het om een betaling aan Balachnitsjev voor advieswerk. Dat zou hij hebben gedaan voor een toernooi dat Boebka, die in 1988 olympisch kampioen werd, organiseerde in zijn thuisland Oekraïne.

Boebka is behalve vice-voorzitter van de IAAF ook voorzitter van het Oekraïens Olympisch comité en lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Sergej Boebka tijdens de Spelen van 1988 in Seoul

Lamine Diack en Balachnitsjev werden begin vorig jaar levenslang geschorst vanwege hun betrokkenheid bij het verdoezelen van positieve Russische dopingtesten.

Diack en zijn zoon worden door de Franse justitie nog altijd verdacht van onder meer corruptie en witwassen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl