NOS Nieuws

'Niet alleen maar bingo' op festival voor eenzame ouderen

 • Marlou van den Broek en Onno Beukers

 • Marlou van den Broek en Onno Beukers

Verschillende podia, een hoop artiesten, een reuzenrad en verschillende eet- en drinkkraampjes. Vandaag vindt voor de tweede keer het Forever Young Festival in Almere plaats dat speciaal is gericht op 65-plussers. Vorig jaar werd het festival georganiseerd met het idee eenzame senioren bij elkaar te brengen. Er kwamen toen 6200 bezoekers op af, dit jaar is dat aantal gestegen naar 10.000.

"Het werkt", zegt Sietse Dugour, organisator van het festival. Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem, vindt hij. "Daarom willen we op het festival mensen met elkaar verbinden." Dugours inspiratie kwam vorig jaar van zijn oma die maar vijf gesprekken per week had, met ieder familielid één. "Voor een mens is dat hartstikke weinig."

Bezoekers op het festival vertellen hoe ze worstelen met eenzaamheid:

'Ik heb er een streep onder gezet, ik wil geen pijn meer voelen'

Henny Sandbergen (70) heeft vorig jaar het festival bezocht en is er dit jaar weer. "Zelf ben ik niet eenzaam, maar ik geniet er net zo veel van. Vooral de sfeer is heel erg gemoedelijk. Iedereen is met elkaar en eigenlijk is niemand meer alleen", zegt Sandbergen. "Als je over straat loopt met je boodschappen spreek je mensen niet zo snel aan, maar hier is dat anders. Je kent de mensen om je heen niet, maar je praat toch met iedereen."

Volgens Sietse Dugour houden senioren er nieuwe vrienden op na. "Een man die vorig jaar het festival bezocht, vertelde me dat hij toen de hele dag kaartjes heeft uitgedeeld met zijn naam en telefoonnummer. Nu nog steeds heeft hij contact met die mensen die hij daardoor heeft ontmoet", vertelt Dugour.

 • NOS
  Samen in het reuzenrad
 • NOS
  Ouderen bij de djembé-sessie
 • NOS
  Ouderen in een kermisattractie
 • NOS
  Gezellig samen op de foto

Ook op sociale media ziet Dugour dat het festival ouderen met elkaar verbindt. "Mensen reageren heel intensief op elkaar op Facebook. Ze praten met elkaar over de artiesten die komen, wie er dit jaar allemaal gaan en wie er volgend jaar weer bij zijn."

Hoofdacts

Dit jaar is de hoofdact van het festival The Beatles Revival, een band uit Tsjechië die, je raadt het al, The Beatles nadoet. Ook staat componist Fernando Lameirinhas op een van de hoofdpodia. Daarnaast doet Hans Kazàn met zijn zoon een goochelshow en wordt de bingo gespeeld door Henny Huisman.

"Naast het verbinden willen we ook laten zien dat het leven niet ophoudt als je 65 jaar oud bent. Het is echt niet alleen maar de bingo, maar het zijn ook bands die op gewone festivals kunnen staan", zegt Dugour. Een bezoeker op het festival bevestigt dit: "Het is geen oubollige toestand. Er is ontzettend veel muziek en er is zelfs een draaimolen, fantastisch."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl