Viktor Tsigankov ANP

Dinamo Kiev heeft met de 20-jarige Viktor Tsigankov een smaakmaker in huis. De linksbenige rechtsbuiten is iemand die Ajax weleens de weg kan gaan versperren richting de groepsfase van de Champions League. "Hij heeft alles in huis om de Europese top te halen", zegt Viktor Vatsko.

De voetbalcommentator en tv-presentator uit Oekraïne omschrijft Tsigankov als een snelle, technisch begaafde speler. "Zijn ster is rijzende. Hij is nu al reserve-aanvoerder, dat zegt wel genoeg. Viktor kan bijna alles. Goals maken, voorbereiden, maar ook defensief in zijn taak spelen. Iedereen hoopt hier dat hij in de voetsporen kan treden van grote spelers als Andrej Sjevtsjenko."

Tsigankov liet afgelopen zaterdag opnieuw een glimp van zijn klasse zien, in de competitiewedstrijd tegen FC Olexandria. Als invaller, met de aanvoerdersband om zijn arm, won hij ondanks zijn geringe lengte twee kopduels en zag hij ruim van tevoren Benjamin Verbic al vrij staan. De rossige aanvaller schakelde razendsnel om, kreeg de bal terug en schoot vanaf de rand van het strafschopgebied raak.

Het was de enige treffer van de wedstrijd, iets waar Dinamo Kiev in het nog prille seizoen patent op lijkt te hebben, want voor de vierde keer werd een 1-0 genoteerd in de Oekraïense competitie.

Viktor Tsigankov in actie tegen Slavia Praag ANP

Alleen tegen Slavia Praag in de voorronde van de Champions League werd er afgeweken van dat stramien (1-1 en 2-0).

De tegentreffer van de Tsjechen is vooralsnog de enige van dit seizoen. "En dat was ook nog eens een onterechte penalty. In blessuretijd", herinnert Vatsko zich.

"Ajax kan een defensieve tegenstander verwachten, die op de counter wil toeslaan. Dinamo Kiev is weliswaar de underdog, maar ze spelen heel gedisciplineerd en georganiseerd. Het zal voor Ajax lastig worden om te scoren."

Viktor Tsigankov in gesprek met trainer Aleksandr Chatskevitsj ANP

De Wit-Russische trainer Aleksandr Chatskevitsj is volgens Vatsko het brein achter de creatie van de moeilijk te breken Oekraïense muur. "Hij heeft nog onder de legendarische oud-coach Valeri Lobanovski gespeeld en die invloeden zijn merkbaar. En als je op de counter speelt, heb je snelle spelers nodig. Naast Tsigankov moet je daarom ook op Verbic letten. Een Sloveen die begin dit jaar is overgenomen van FC Kopenhagen. Hij verkeert in een goede vorm. Die twee kunnen het verschil maken."

Debuut

De veelgeprezen Tsigankov debuteerde iets meer dan twee jaar terug bij Dinamo Kiev, maakte kort daarna in de Champions League met zijn eerste balcontact de 1-1 tegen Besiktas en trok daarmee de aandacht van bondscoach Sjevtsjenko. In november 2016 liet hij de jongeling in het WK-kwalificatieduel met Finland zelfs zijn eerste minuten maken in het nationale team.

Inmiddels heeft Tsigankov vijf A-interlands achter zijn naam staan en is hij niet meer weg te denken uit de basiself van Dinamo Kiev. Hij profiteerde van het vertrek van vedette Andriy Jarmolenko naar Borussia Dortmund, een jaar geleden. "Iedereen in Oekraïne vergelijkt Viktor met Jarmolenko, maar dat is niet terecht. Het zijn twee verschillende types. Jarmolenko heeft bijvoorbeeld niet de snelheid van Tsigankov en wil de bal het liefst in de voet hebben."

'Opnieuw bewijzen'

Vatsko denkt dat de in Israël geboren Tsigankov - zijn vader keepte daar destijds - niet lang meer te bewonderen zal zijn in de Oekraïense competitie. "Ik denk dat het voor zijn ontwikkeling beter is om binnen enkele jaren te vertrekken. In Engeland, Spanje, Duitsland of Italië moet hij zich dan opnieuw bewijzen. Ik ben ervan overtuigd dat hem dat gaat lukken."

STER reclame