ANP

De treinstoring rond Amsterdam is verholpen. Daardoor rijden de treinen in de ochtendspits weer volgens dienstregeling, zegt de NS.

Wel kan het extra druk zijn in treinen, omdat die korter zijn dan normaal. Dat komt doordat gisteravond niet alle treinstellen op de juiste plek konden komen.

Gisteravond zei de NS nog te verwachten dat er ook in de ochtendspits problemen zouden zijn. Zelfs als de storing verholpen zou zijn, moesten reizigers rekening houden met vertragingen en uitval van treinen.

Seinen en wissels

De storing in het besturingssysteem van de seinen en wissels van ProRail ontstond aan het begin van de avond. Even leek het probleem verholpen, maar kort daarna vielen de systemen weer uit.

Aan het eind van de avond konden mondjesmaat treinen rijden, doordat ProRail-medewerkers seinen en wissels handmatig bedienden. NS en ProRail zeiden dat hierdoor alle gestrande reizigers waarschijnlijk gisteravond thuis zouden komen, maar het is niet duidelijk of dat is gelukt.

Voor reizigers die niet op eigen gelegenheid naar huis konden reizen, beloofde de NS een oplossing te zoeken.

De storing leidde bij sommige reizigers tot frustratie:

'Verschrikkelijk': gestrande reizigers op Amsterdam Centraal

Schiphol

De treinstoring leidde ook tot problemen op en rond Schiphol. Reizigers die net geland waren konden niet weg van de luchthaven. Hulpdiensten werden opgeroepen om de mensenmassa in goede banen te leiden.

Doordat veel reizigers met de auto werden gebracht of gehaald, liep het verkeer rond Schiphol ook vast. De ANWB riep automobilisten die passagiers afzetten op om gestrande reizigers een lift te geven.

STER reclame