ANP

Het treinverkeer rondom Amsterdam ligt al uren plat door een storing bij ProRail in het besturingssysteem van de seinen en wissels. De storing leek rond 20.30 uur opgelost, maar de systemen vielen daarna opnieuw uit.

Er rijden inmiddels mondjesmaat treinen, maar de verwachting is dat de storing deze avond niet meer opgelost wordt. In alle vijf de richtingen rijdt nu gemiddeld een keer per uur een trein. De seinen en wissels voor deze treinen worden door medewerkers van ProRail handmatig bediend. NS en ProRail verwachten zo alle reizigers die nu nog op de stations staan thuis te kunnen brengen.

#treinpoolen

Mensen die ergens naar toe willen in de regio Amsterdam, krijgen het advies hun reis uit te stellen of alternatief vervoer te zoeken, bijvoorbeeld door te liften via de hashtag #treinpoolen.

Voor gestrande reizigers die niet op eigen gelegenheid verder kunnen reizen, worden oplossingen gezocht, schrijft NS op zijn website.

De NS en ProRail weten nog niet of de problemen morgenochtend zijn opgelost. Reizigers krijgen morgenvroeg het advies om de reisplanner te raadplegen.

Reizigers op Amsterdam Centraal balen van de storing, maar ze kunnen nog lachen, ziet verslaggever Ardy Stemerding:

'Verschrikkelijk': gestrande reizigers wachten op Amsterdam Centraal

Op Schiphol is het inmiddels zo volgelopen met mensen die niet weg kunnen van de luchthaven dat de hulpdiensten zijn opgeroepen om de mensenmassa in goede banen te leiden.

"Het station op Schiphol is afgesloten en op het plein ervoor is het erg druk geworden", meldt Robbert Pouw van de Veiligheidsregio Kennemerland. Ook is er veel drukte bij de bussen en zijn er files rond Schiphol ontstaan.

"Alle vluchten gaan gewoon door, maar de passagiers die anders met de trein zouden komen of vertrekken, doen dat nu met auto's. Daardoor slibben de wegen rondom Schiphol langzaam dicht. Mensen die nu nog naar Schiphol moeten, raad ik aan om voor de zekerheid een uur eerder te vertrekken", zegt Pouw.

De ANWB roept automobilisten die op Schiphol passagiers afzetten op om gestrande reizigers een lift te geven.

Lange rijen voor bussen en taxi's op Schiphol

Winkeldief

Eerder vandaag werd het treinverkeer in de Schipholtunnel stilgelegd omdat een winkeldief de Schipholtunnel was ingerend. Tussen 17.45 uur en 18.30 reed er al geen enkele trein van of naar Schiphol Airport. De dief is door de marechaussee opgepakt.

Door dit incident stonden er nog veel gestrande treinen rondom Schiphol.

STER reclame