'Champignons zijn te goedkoop, de kwekers gaan eraan onderdoor'

Champignons worden voor veel te weinig geld verkocht. Kwekers gaan eraan onderdoor, zegt land- en tuinbouworganisatie LTO. "Ik heb de afgelopen vier jaar 25 bedrijven zien stoppen of failliet zien gaan vanwege de lage prijs en dat willen we niet meer", zegt Ko Hooijmans, belangenbehartiger voor champignonkwekers.

In de winkel betaalt de consument gemiddeld 82 cent voor een bakje champignons van Nederlandse kwekers, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar dat moet volgens Hooijmans minimaal 99 cent zijn. De prijzen van nu zijn volgens hem "Nederland onwaardig". "Het doet geen recht aan de hoogwaardigheid van het product."

Als de prijzen die kwekers voor hun champignons krijgen niet stijgen, bestaat de Hollandse champignon over 5 jaar niet meer, vreest Hooijmans.

"We zitten op een punt dat de kosten alsmaar stijgen en de prijzen zakken", zegt champignonkweker Marc van Doremaele. Het gaat dan bijvoorbeeld om arbeidskosten en energiekosten. Hij krijgt naar eigen zeggen zo'n 40 cent voor 250 gram champignons, maar dat moet naar minimaal 50 cent om toekomstbestendig te zijn. "Dit is een doodlopende weg".

Volgens Hooijmans kunnen kwekers niet simpelweg meer vragen voor hun champignons, doordat producenten tegen elkaar uitgespeeld worden. Kopers bieden alsmaar minder, maar kwekers gaan akkoord omdat ze dan in ieder geval leveringszekerheid hebben, vertelt hij. "Het is een race to the bottom. En dat betekent uiteindelijk dat een kweker onder de kostprijs aan het produceren is", zegt Hooijmans. Dat kunnen bedrijven niet volhouden.

De afgelopen jaren is de Nederlandse champignonsector al behoorlijk geslonken, blijkt uit cijfers van het CBS. Op dit moment zijn er nog 115 champignonbedrijven. In 2000 waren het er nog meer dan 500.

Supermarkten

Volgens LTO moeten er nieuwe afspraken gemaakt worden over de prijs van champignons. Supermarkten moeten er collectief meer voor gaan betalen. Hooijmans denkt dat klanten ook best iets meer willen betalen voor het Hollandse product. "Ik hoop dat één supermarkt mee wil gaan in een prijsverhoging en de rest dan snel volgt", zegt hij.

Supermarkten lijken vooralsnog niet van plan om meer te gaan betalen. Albert Heijn zegt bijvoorbeeld goede prijsafspraken te maken met de veelal Nederlandse champignonleveranciers "die naar ieders tevredenheid zijn". Lidl zegt geen negatieve geluiden te hebben gehoord van kwekers waar ze mee samenwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl