Jamie Oliver
NOS Nieuws

Veel kritiek op 'Jamaicaanse' opwarmmaaltijd van Jamie Oliver

'Punchy jerk rice', zo noemt de Britse wereldberoemde chefkok Jamie Oliver zijn nieuw ontwikkelde magnetronmaaltijd. Het is een Jamaicaans rijstgerecht waar hij zijn eigen twist aan heeft gegeven. Maar volgens veel Jamaicanen had hij dat beter niet kunnen doen: zij hebben nu kritiek op Oliver, omdat de ingrediënten die hij gebruikt sterk afwijken van het traditionele gerecht.

Volgens Jamaicaanse koks had Oliver de maaltijd nooit zo mogen noemen. De Brits-Jamaicaanse televisiekok Levi Roots zegt dat hij een paar jaar geleden Oliver heeft geleerd hoe hij 'punchy jerk rice' moet maken. Volgens Roots heeft Oliver nu een fout gemaakt door niet de vier ingrediënten te gebruiken waarmee ze destijds het gerecht hebben gekookt.

De traditionele jerk is een marinade die onder meer bestaat uit knoflook, piment, tijm en Scotch Bonnet-pepers. Oliver gebruikte voor zijn magnetronmaaltijd compleet andere ingrediënten als aubergine, gember en jalapeñopepers.

Ook Dawn Butler, lid van het Britse Hogerhuis met een Jamaicaanse achtergrond, uitte kritiek. Zo vroeg ze Oliver op Twitter of hij wel wist wat Jamaicaanse jerk eigenlijk is en dat hij "het woord niet zomaar mag gebruiken om producten te verkopen".

Ook de Nederlandse televisiekok Rene Pluijm vindt dat Oliver het gerecht beter een andere naam had kunnen geven. "Jerk is een term die je gebruikt wanneer je iets marineert voor op de barbecue. Maar rijst leg je helemaal niet op de barbecue. Bovendien bereidt Oliver zijn gerecht in de magnetron", zegt Pluijm in het NOS Radio 1 Journaal.

Oliver heeft in Britse media gereageerd dat hij voor de naam heeft gekozen om te laten zien waar hij de inspiratie vandaan heeft gehaald. Pluijm zegt dat hij zijn inspiratie voor gerechten ook haalt uit de regio waar hij op dat moment werkzaam is. "Alleen ik zal het nooit de naam geven van het klassieke gerecht."

Aan klassieke gerechten mag je niet tornen.

Rene Pluijm

"Ik begrijp de verwijzing wel naar de Caraïben, maar de ingrediënten die hij gebruikt komen daar niet vandaan. Het zijn eerder mediterrane dan Jamaicaanse ingrediënten", zegt Pluijm.

Niet de eerste keer

Eerder kreeg Oliver ook kritiek op zijn eigen versie van het Spaanse gerecht paella. Hij schreef op Twitter dat hij het gerecht bereidde met kippendijen en chorizo. Direct daarna kreeg hij woedende reacties van Spanjaarden, omdat zij vonden dat chorizo in paella uit den boze is.

"Aan klassieke gerechten mag je niet tornen. Natuurlijk heb je de creatieve vrijheid als kok, maar klassieke gerechten zijn verbonden aan een cultuur en zijn onderhevig aan jarenlange overlevering", legt Pluijm uit.

Vergissing van Oliver's team

Pluijm vermoedt dat er in Olivers team een vergissing is gemaakt. "Ik kan me niet voorstellen dat Oliver het gerecht zelf heeft goedgekeurd. Er worden gewoon zo veel recepten onder zijn naam geschreven, die controle kan één mens niet aan. Bepaalde gerechten zijn daarom van zijn team afkomstig, en dat is in dit geval waarschijnlijk ook gebeurd. En dan kunnen dit soort fouten worden gemaakt", aldus de chef.

"Oliver heeft zich willen laten inspireren door het gebied en daar heeft hij zijn eigen variant op gemaakt. Ik kan me voorstellen dat mensen in de Caraïben het er niet mee eens zijn. Maar we moeten niet te ver doordraaien, want laten we niet vergeten wat voor fantastisch werk hij heeft gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl