Kolencentrale in Maryland AFP

De strenge milieu-eisen voor Amerikaanse kolencentrales worden versoepeld. Staten mogen nu zelf regels opleggen, heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Dat betekent dat kolencentrales waarschijnlijk weer meer CO2 gaan uitstoten.

President Trump vindt dat milieuregels de economische groei te veel remmen. Daarom stapte hij vorig jaar uit het klimaatakkoord van Parijs. Maar hij zei later wel dat de Verenigde Staten zich mogelijk weer aansluiten als ze betere afspraken met de andere deelnemende landen kunnen maken.

De vorige president, Obama, wilde het aantal kolencentrales terugdringen. Ook eiste hij minder uitstoot van CO2. De centrales moesten dure technieken installeren voor de reductie, maar dat is nu dus van tafel.

Neergang

Milieugroepen zijn naar de rechter gestapt. Zij vinden dat de kolencentrales zich alsnog aan de oude afspraken moeten houden.

Volgens correspondent Arjen van der Horst zal de versoepeling van de milieuregels de vervuilende centrales niet helpen. "Het zal hun neergang hooguit wat vertragen. Doordat gas en schaliegas steeds populairder worden, ging het met de kolencentrales toch al minder goed."

STER reclame