Reddingswerkers helpen mensen in de kloof van Raganello
NOS Nieuws

Moeizame zoektocht naar wandelaars in overstroomde kloof

Het reddingswerk in de Kloof van Raganello, in het zuiden van Italië, verloopt moeizaam. Reddingswerkers zijn op zoek naar slachtoffers, nadat het rivierwater in de smalle kloof door zware regenval gisteren snel was gestegen. De sterke waterstroom nam wandelaars mee die in de kloof over de rotsen liepen.

Tien mensen zijn op die manier om het leven gekomen, een elfde slachtoffer overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het zijn vijf mannen en zes vrouwen, onder wie een meisje van 14. Hun nationaliteit is nog niet bekendgemaakt, maar vooral Italianen bezoeken het gebied. Zeker vijf mensen worden nog vermist.

Een Nederlandse man is gewond geraakt, hij ligt in een ziekenhuis, bevestigt Buitenlandse Zaken, dat informatie daarover heeft gekregen van de Italiaanse autoriteiten. Italiaanse media melden dat de Nederlander zijn bekken gebroken heeft. Of hij alleen in het gebied wandelde of met Nederlandse familie of vrienden is niet bekend.

Kilometers meegesleurd

Nog steeds wordt er naar slachtoffers gezocht. "Reddingswerkers hebben grote moeite om het zoekgebied uit te zetten", zegt correspondent Mustafa Marghadi. "Er zijn verschillende plekken waar de stroom water slachtoffers kan hebben gemaakt, dus die zoektocht gaat nog wel even duren."

De reddingswerkers hebben de hele nacht doorgewerkt en lieten zich met schijnwerpers op verschillende plekken aan touwen de kloof in zakken. De kloof is een kilometer diep en op sommige plekken maar vier meter breed. "In heel korte tijd is de kloof volgelopen met water en sommige slachtoffers zijn drie kilometer verderop teruggevonden", zegt Carlo Tansi, hoofd van de hulpverleners in de regio.

Bij licht zijn er helikopters het gebied ingegaan. Gezocht wordt naar wandelaars die zich langs de kant of op kleine eilandjes in het water in veiligheid hebben gebracht en nu vastzitten. Er zijn 23 mensen gered. Onder hen een meisje van 10. De slachtoffers horen bij twee groepen wandelaars die in het gebied waren.

Nooit zonder gids

"Waar de slachtoffers aan het wandelen waren, was de rivierbedding smal met heel steile wanden. Als er plotseling water op komt zetten, is dat een dodelijke combinatie. Je kan niet ontsnappen", zegt correspondent Marghadi. "Wandelen in dit soort gebieden is altijd riskant, dus dat moet je nooit doen zonder gids."

In de Kloof van Raganello worden veel excursies gedaan, maar niet iedereen neemt een ervaren gids mee. "Er zijn ooggetuigenverslagen dat er in dit geval ook groepen op weg waren zonder gids", zegt Marghadi. "Maar die berichten zijn niet bevestigd. In ieder geval blijkt maar weer dat hiken in dit soort gebieden gevaarlijk kan zijn en dat je goed moet weten wat je doet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl