Henk Wesseling Hollandse Hoogte | Merlijn Doomernik

De Leidse historicus Henk Wesseling is op 81-jarige leeftijd overleden. Wesseling was kenner van Frankrijk en de koloniale geschiedenis van Afrika. Daarover schreef hij diverse boeken. Ook was hij columnist van NRC Handelsblad.

Henk Wesseling studeerde na het gymnasium geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Daarna was hij jarenlang hoogleraar algemene geschiedenis aan dezelfde universiteit.

In 2012 schreef Wesseling een succesvolle biografie van Charles de Gaulle. Ook was hij de auteur van boeken als Vele Ideeën over Frankrijk en Verdeel en heers, dat in acht talen is vertaald. In juni verscheen nog de essaybundel Daverende dingen dezer dagen.

Graag citeerde hij een Zwitserse cultuurhistoricus om zijn eigen werkwijze te typeren: "Op het gevaar af door de wereld der pedanten als onwetenschappelijk te worden beschouwd, ben ik vastbesloten leesbaar te schrijven."

Wesseling begeleidde koning Willem-Alexander bij het schrijven van zijn afstudeerscriptie. Ook adviseerde hij toenmalig koningin Beatrix tijdens staatsbezoeken. In 2004 kreeg hij uit handen van Beatrix de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap.

STER reclame