NOS Nieuws

Rutte: voordeel buitenlandse aandeelhouders 'vreselijk vervelend', maar het moet

Premier Rutte noemt de afschaffing van de dividendbelasting een "vreselijk vervelende maatregel", maar zegt dat die wel hard nodig is om te voorkomen dat Nederlandse bedrijven weggaan. Rutte reageerde op groeiende kritiek op het kabinetsbesluit dat mogelijk 2 miljard euro gaat kosten; 600 miljoen euro meer dan eerder werd gedacht.

"Je gaat toch niet voor de lol een belastingvoordeel geven aan buitenlandse aandeelhouders", zei Rutte na afloop van het eerste coalitieoverleg na de vakantie.

Niet leuk

Maar Rutte zei er onmiddellijk met klem bij dat Nederland anders het "levensgrote risico" loopt dat Nederlandse bedrijven weggaan. "Dat is een verarming van het land."

Grote bedrijven zijn door de lage rentestand gevoelig voor overnames, denkt Rutte en die bedrijven moeten beschermd worden. "Soms moet je maatregelen nemen die niet leuk zijn."

Opfriscursus dividendbelasting: wat is het?

De oppositiepartijen verzetten zich al maanden tegen de afschaffing van de dividendbelasting. Ze vinden dat het kabinet te veel doet voor de grote Nederlandse multinationals, zoals Shell en Unilever. Er is volgens hen ook geen wetenschappelijk bewijs dat de maatregel daadwerkelijk goed is voor het Nederlandse vestigingsbeleid.

"Het is in de eerste plaats een vreselijk vervelende maatregel", aldus Rutte, "Niemand zit erop te wachten, maar er is een goede reden om het te doen. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl