Omroep Brabant | Youssef Zerrouk
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Politieloos dancefestival Decibel Outdoor verloopt probleemloos

Het gebrek aan politie lijkt geen effect te hebben op de veiligheid van het driedaagse dancefestival Decibel Outdoor, dit weekeinde in Hilvarenbeek. Burgemeester Ryan Palmen spreekt bij Omroep Brabant van "de rustigste editie sinds het festival in 2006 voor het eerst werd gehouden".

Normaal is de politie met ongeveer driehonderd mensen in touw bij het dancefestival.

#nuldecibel

De politie is afwezig vanwege de al langer lopende politieacties tegen de toegenomen werkdruk en en voor meer salariëring. De actie in Hilvarenbeek kreeg de naam #nuldecibel. "De stijging van het aantal evenementen valt niet bij te benen en staat niet meer in verhouding tot andere taken", aldus een woordvoerder van de politiebonden, eerder deze week.

Zonder politie is sprake van een "hele soepele editie" van Decibel Outdoor, zegt burgemeester Palmen. Gisteren, de belangrijkste dag van het driedaagse festival, werden vijftigduizend bezoekers geteld. Zoals gebruikelijk fouilleerden particuliere beveiligers de bezoekers bij binnenkomst en controleerden hun tassen. "Het enige wat anders is, is dat de politie geen toezicht houdt of dit juist gebeurt", zegt de burgemeester. Die rol heeft de gemeente overgenomen.

'Beetje duwen en trekken'
Bij zeventien mensen werden drugs gevonden. Die drugs zijn in beslag genomen; die mensen is de toegang ontzegd. Verder was er een klein vechtpartijtje. "Een beetje trekken en duwen bij de pendelbus", aldus Palmen.

De burgemeester sluit niet uit dat het volgend jaar opnieuw zonder politie kan. "We moeten op de omstandigheden letten, want met 24 graden zijn de mensen wat minder druk dan met 34 graden. En we hebben ook wel eens zeventigduizend bezoekers gehad. Maar we hebben nu gezien dat het kan."

Advertentie via Ster.nl