NOS Voetbal

'Kleine vooruitgang op neurologisch vlak bij Nouri'

  • Jitse Bos

  • Jitse Bos

De gezondheidssituatie van Abdelhak Nouri (21) is stabiel en kent op neurologisch vlak een kleine vooruitgang ten opzichte van een paar maanden geleden. Dat zegt Abderrahim Nouri in een uitgebreid interview met de NOS.

De oudste broer (25) vertelt samen met zijn vader en zijn 24-jarige broer Mohammed voor het eerst op camera het persoonlijke verhaal van de familie. Ze willen door dit interview meer rust krijgen.

Abderrahim Nouri: 'Abdelhak komt weleens uit bed, om in zijn rolstoel te zitten'

Lichamelijk wel achteruitgang

"Als ik het ga vergelijken met voorheen, dan gaat het op dit moment veel beter. Zijn neurologische status is beter dan maanden geleden", zegt Abderrahim. "Lichamelijk is het wel moeilijk. Er is achteruitgang. Dat is puur omdat hij niet beweegt. Hij is bedlegerig. Hij kan niet op eigen kracht zijn lichaam bewegen. Alleen zijn hoofd."

Het is nu ruim dertien maanden geleden dat Abdelhak Nouri tijdens een oefenwedstrijd van Ajax in Oostenrijk een hartstilstand kreeg. Hij liep daarbij hersenschade op en is sindsdien dag en nacht afhankelijk van zorg.

Rolstoel

"Hij komt weleens uit bed, om in zijn rolstoel te zitten", vertelt Abderrahim. "Voorheen was dat moeilijk. In het begin ging dat goed, daarna weer erg moeilijk; veel ups en downs. Zijn immuunsysteem is verzwakt. Het schommelt heel veel. Ik wil niet in details treden, maar hij heeft het heel zwaar gehad. Dat is normaal bij iemand die hersenschade heeft gehad. Dat waren hele zware tijden."

De vader van Abdelhak Nouri bedankt fans voor hun komst bij het huis van de Ajacied

Eerder werd al bekend dat er communicatie mogelijk is tussen Abdelhak en zijn familie. Abderrahim legt uit hoe dat gaat.

"In het begin was dat nog niet zo. Toen lag hij echt in coma, had hij zijn ogen dicht. Maar hij werd steeds meer wakker. Sinds december, januari is zijn bewustzijn iets beter en sindsdien is er ook een vorm van communicatie. Als je hem dingen vraagt, bijvoorbeeld 'doe je mond open' of 'bevestig dit met je wenkbrauw', dan doet hij dat. Er is nu dus wel een soort van communicatie."

Verslaggever Joep Schreuder sprak uitgebreid met de familie Nouri. De reportage is zondag rond 18.30 uur te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl