Dante Rigo (midden) viert de winnende treffer in Sittard met zijn ploeggenoten Pro Shots
NOS Voetbal

Jongeling Rigo redt PSV bij terugkeer Van Bommel in Sittard

PSV heeft ook zijn tweede duel in de eredivisie gewonnen. Na de simpele 4-0 thuiszege op FC Utrecht werd ook het uitduel met Fortuna Sittard in het voordeel beslecht van de landskampioen: 1-2.

Invaller Dante Rigo was in de 90ste minuut matchwinnaar voor de Eindhovenaren.

Mark van Bommel als PSV-trainer terug op het oude nest in Sittard Pro Shots

Vooraf werd natuurlijk veel gesproken over PSV-trainer Mark van Bommel, die 19 jaar na zijn laatste wedstrijd voor Fortuna terugkeerde naar de club van zijn jeugd en daar oud-ploeggenoot Kevin Hofland op de bank aantrof.

De meeste aandacht langs de lijn ging echter niet naar de terugkeer van de verloren zoon, maar naar het hokje waar met man en macht werd gesleuteld aan het VAR-systeem.

VAR-problemen

De verbinding met videoarbiter Danny Makkelie in Zeist kon niet tot stand gebracht worden, waardoor arbiter Pol van Boekel het in de eerste helft van het duel in Sittard moest doen zonder videoarbitrage.

In de tweede helft werd de verbinding hersteld, al bleek alleen telefonisch contact met de vierde man mogelijk.

Fortuna begon brutaal aan het duel en creëerde via de bedrijvige Andrija Novakovich, Lisandro Semedo en Jorrit Smeets al snel tot kansen. PSV-doelman Jeroen Zoet, die tegen de verwachtingen in zijn contract verlengde in Eindhoven, stond echter zijn mannetje. Vooral zijn redding toen Gavin Vlijter opeens voor zijn neus opdook mocht er zijn.

Naarmate de eerste helft vorderde, trok PSV het pleit naar zich toe. Nadat Denzel Dumfries een bal van dichtbij over had gekopt, kwam de landskampioen na een half uur op voorsprong met dank aan een hoogstandje van Hirving Lozano.

Het voorbereidende werk van Angeliño mocht er wezen, maar vooral het hakje waarmee Lozano zijn tegenstander Michael Pinto en doelman Alexei Koselev verschalkte was om de vingers bij af te likken.

Hirving Lozano wordt bejubeld na zijn fraaie treffer tegen Fortuna Pro Shots

Fortuna-doelman Koselev leek de stuiterende bal nog net op (of net achter de lijn te keren), waarmee de afwezigheid van videoarbitrage voor een pijnlijke situatie had kunnen leiden. Lozano zelf maakte aan die onzekerheid een einde door de rebound voor de zekerheid nog even over de lijn te lopen.

Fortuna slaat terug

Na een uur spelen kwam Fortuna verdiend op gelijke hoogte via Andrija Novakovich. De Amerikaan, die gehuurd wordt van Reading FC en vorig jaar zijn wedstrijden speelde bij Telstar, profiteerde van nonchalant uitverdedigen door Dumfries en manoeuvreerde zich vervolgens knap in een positie om doeltreffend uit te halen.

Andrija Novakovich geniet van zijn gelijkmaker tegen PSV Pro Shots

Van Bommel reageerde door Lozano te vervangen en jongelingen Dante Rigo en Donyell Malen in te brengen. De laatste bood Luuk de Jong met een van zijn eerste balcontacten een bijna niet te missen kans, maar de aanvoerder wist de bal toch voorlangs te prikken.

Een echt slotoffensief uit, al kwam Steven Bergwijn een minuut voor tijd dicht bij een treffer. Zijn inzet ging net naast, maar in de eerstvolgende aanval vond invaller Rigo wel een gaatje achter de Moldavische doelman van Fortuna. Tot grote opluchting van Van Bommel en de meegereisde fans uit Eindhoven.

Statistieken Fortuna Sittard - PSV

STER reclame