1998: Mark van Bommel als speler van Fortuna Sittard ANP
NOS Voetbal

'Mark was jong en onbevangen, maar nog niet zo mondig als nu'

Fortuna Sittard-PSV: 6-4. Het is een bizarre uitslag uit de rijke geschiedenis van Fortuna Sittard. Regillio Simons was op 7 mei 1999 - want over die dag hebben we het - met vier goals de grote man in De Baandert. De voormalig aanvaller krijgt nu nog spontaan een glimlach op zijn gezicht als hij aan die bijzondere periode terugdenkt.

"We hadden een mooie selectie, vol met jonge, gretige voetballers", weet Simons, die als speler tussen 1995 en 1999 de successen van Fortuna van dichtbij meemaakte. "We waren als selectie al drie, vier jaar bij elkaar, dus op een gegeven moment gingen we als ploeg oogsten."

1999: Simons schiet met scherp tegen PSV Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De inmiddels 45-jarige Simons herinnert zich de wedstrijd tegen PSV als de dag van gisteren. "Het was voor ons een tussendoortje, want wij waren alleen maar bezig met de bekerfinale, die we een week later tegen Ajax zouden spelen", aldus de voormalig aanvaller.

Muziek in de kleedkamer

"Daardoor waren we vooraf heel ontspannen en voetbalden we onbevangen. Er werd vooraf zelfs muziek in de kleedkamer gedraaid, zo'n sfeertje was het. Bij PSV was de druk juist enorm hoog omdat zij nog in de race voor Champions League-voetbal waren. Dat verschil zag je in het veld."

"Daarnaast waren we het hele seizoen al in goeden doen. We hadden PSV een paar weken ervoor in de beker verslagen en we wonnen ook in de competitie twee keer van Ajax. En ja, voor mij werd het een lekkere wedstrijd", lacht Simons.

Regillio Simons maakt 3-1 voor Fortuna Sittard in het duel met PSV, Ronald Waterreus (rechts) heeft nakijken ANP

Fortuna Sittard was in die jaren onder trainer Bert van Marwijk sowieso een geduchte tegenstander. De club eindigde in de topseizoenen als zevende (1998) en tiende (1999), met spelers als Simons, Kevin Hofland, Ervin Lee, Robert Roest, Wilfred Bouma, goalgetter Ronald Hamming én Mark van Bommel, de huidige trainer van PSV.

"Ik zat in die jaren altijd naast Van Bommel in de kleedkamer. Ik heb hem als jong mannetje zien uitgroeien tot een heel goede voetballer die een transfer naar PSV afdwong", zegt Simons.

"Mark was nog jong en onbevangen. Hij was toen nog niet zo mondig als tegenwoordig, maar op het veld was hij door zijn manier van spelen wel al een leider. Hij trok op jonge leeftijd het spel naar zich toe. Zijn voetbalinzicht heeft hem enorm ver in zijn loopbaan geholpen."

Een door Mark van Bommel en Regillio Simons gesigneerde kaart voor de supportersvereniging van Fortuna Sittard Supportersvereniging Fortuna Sittard '92

De kleedkamer van Fortuna was in die tijd ook een botsing van culturen, vertelt Simons. "De Limburgse jongens zoals Hofland en Van Bommel waren prima gasten, maar ze staken anders in elkaar dan de jongens uit de stad zoals Lee, ikzelf of de Engelse spelers."

Dat leverde ook mooie verhalen op. "Van Bommel was vroeger al heel goed met zijn vak bezig. Dat zag je ook aan zijn materiaal. Nog voordat hij was omgekleed stonden zijn voetbalschoenen altijd al gepoetst en wel netjes bij elkaar. Daar werd ik gek van!"

"'Deze schoenen staan veel te recht en netjes', riep ik dan en schopte ze omver. Kleedkamerhumor natuurlijk. Mark kon het goed hebben hoor, haha. Jaren later zijn we elkaar nog weleens tegengekomen bij jeugdwedstrijden van Ajax en PSV (Simons heeft een tijd als jeugdtrainer bij Ajax gewerkt, red.) en dan was het direct ouwe-jongens-krentenbrood. De periode bij Fortuna vergeten we nooit meer."

STER reclame