Sparta-debutant Royston Drenthe krult een vrije trap over de Twentse muur
NOS Voetbal

Twente en Roda niveau lager voortvarend van start

De degradatiewonden zijn gelikt, de ambities noodgedwongen bijgesteld naar 'zo snel mogelijk promoveren'. FC Twente en Roda JC hadden het liefst nooit meer in de eerste divisie gespeeld, maar konden zich vrijdagavond troosten met het feit dat het weerzien warm was.

Zowel Twente als Roda ging namelijk voortvarend van start, een niveau lager. De Enschedeërs, voor wie de titel naar eigen zeggen voorlopig "niet realistisch" is, stapten als winnaar van het veld in de topper tegen mededegradant Sparta: 2-1. Roda JC was te sterk voor de regerend kampioen, Jong Ajax, eveneens met 2-1.

Huurling Ulrich Bapoh, het neefje van Samuel Eto'o, kende een droomdebuut voor FC Twente, door al na tien minuten te scoren met een krul die via de paal binnen vloog.

Lars Veldwijk maakte vervolgens gelijk, waarna Twente goedkoop aan de 2-1 kwam. Een duikeling van Tom Boere leverde een penalty op, die de spits zelf benutte.

Drenthe ijverig

Na rust drong Sparta - met een ijverige herintreder Royston Drenthe - aan en kregen de Rotterdammers ook volop kansen, maar het wankelende Twente hield stand, soms op miraculeuze wijze.

Mario Engels was de gevierde man bij Roda JC. De Duitser nam beide Limburgse doelpunten voor zijn rekening. Tussendoor maakte Jurgen Ekkelenkamp gelijk voor Jong Ajax, dat aantrad met Perr Schuurs en Kaj Sierhuis.

Go Ahead Eagles gaat de geschiedenisboeken in als eerste koploper ooit van de Keuken Kampioen Divisie, zoals de eerste divisie sinds deze zomer heet. De Deventenaren maakten gehakt van Jong FC Utrecht (5-0) en gaan op doelsaldo aan de leiding.

Jong AZ en Almere City FC kunnen daar nog wel verandering in brengen, die ploegen sluiten speelronde 1 maandagavond op het trainingscomplex van de Alkmaarse club.

Eerste divisie, speelronde 1

FC Twente Sparta Rotterdam 2-1
Roda JC Kerkrade Jong Ajax 2-1
FC Dordrecht Helmond Sport 0-0
FC Volendam FC Den Bosch 1-2
Go Ahead Eagles Jong FC Utrecht 5-0
Jong PSV FC Eindhoven 2-1
MVV Maastricht TOP Oss 0-2
NEC SC Cambuur 2-2
RKC Waalwijk Telstar 1-0
Jong AZ Almere City FC ma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl