Beelden van het oplichtersduo van een beveiligingscamera
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Gezochte eetpiraten Henk en Jolanda geven zichzelf aan

De eetpiraten Henk en Jolanda hebben zich gisteren aangegeven op het politiebureau in Assen. Ze vertelden dat ze werden gezocht voor oplichting en flessentrekkerij.

Vanwege alle aandacht op sociale media besloot het oplichtersduo zich aan te geven. De zaak kwam deze week aan het rollen, doordat een hoteleigenaar uit Tubbergen, Overijssel een foto van het tweetal op Facebook plaatste.

970 euro

Op 13 augustus schreef hij dat de eetpiraten bij zijn zaak een rekening van 970 euro hadden openstaan. Het stel van "rond de 60" dat zich Henk en Jolanda noemde, had bij hem van 16 tot en met 23 juli gelogeerd, gegeten en gedronken. Hij dreigde met openbaarmaking van beeldmateriaal als het tweetal niet binnen 24 uur contact met hem zou opnemen.

De oplichters - die in werkelijkheid Jan en Maria heten - hebben volgens regionale omroepen die de schade hebben geïnventariseerd ook op diverse plaatsen in Groningen en Drenthe gratis vakantie gevierd.

Oplichting door Henk en Jolanda

Onbetaalde rekeningen eetpiraten euro
Herberg de Esborg, Scheemda 700
B&B, Oude Pekela 100
Borger 500
Herberg van Loon 300
B&B Molenzicht, Meppel 1500
Marcant Hotel Tubbergen 970

Het oplichtersduo lijkt steeds dezelfde werkwijze te hebben gehanteerd: ze wonnen het vertrouwen door een joviale en persoonlijke aanpak, vertrokken een dag eerder dan gepland en lieten op hun kamer wat spullen achter. Bijvoorbeeld oude kleren.

RTV Oost meldt, dat de twee sinds 2004 een spoor van financiële ellende door het hele land trekken. In 2009 werd hun buit becijferd op 10.000 euro afkomstig van 75 slachtoffers.

Ze zijn meerdere keren veroordeeld en hebben in de cel gezeten. "Henk en Jolanda", die ook wel andere voornamen gebruikten, worden ook de 'kerkoplichters' genoemd, omdat ze het vooral gemunt hebben op gelovigen.

Henk en Jolanda in 2004

Advertentie via Ster.nl