De man van Exloërmond
NOS Nieuws

Veenlijk en Drentse schilderijen op reis naar Iran

Topstukken uit het Drents Museum verhuizen tijdelijk naar Iran. Vanaf 2 oktober toont het Nationaal Museum van Iran in Teheran 320 kunstvoorwerpen en archeologische vondsten uit de Drentse collectie.

Volgens het museum in Assen zijn de Iraniërs vooral geïnteresseerd in archeologische voorwerpen. Meest in het oog springend is de 'man van Exloërmond', een veenlijk dat in 1914 werd opgegraven.

Hij stierf enkele eeuwen voor het begin van onze jaartelling en werd begraven in het hoogveen. Dankzij de conserverende werking van het veen is zijn lichaam gemummificeerd.

George Lourens Kiers, Gezicht op de vaart te Assen, 1862

Ook een aantal 'Drentse' schilderijen verhuist naar Teheran. Daaronder zijn werken van George Lourens Kiers, Egbert van Drielst en Julius van de Sande Bakhuyzen. Deze doeken zijn voor het eerst in het buitenland te zien.

Julius van de Sande Bakhuyzen, Schaapskooi Exloo, ca. 1900

De tentoonstelling in Teheran is de tegenhanger van een Iraanse tentoonstelling in Assen. Tot 18 november zijn daar 200 kunstvoorwerpen en archeologische vondsten uit Iran te zien, met eeuwenoude sieraden, kleitabletten, wapens, aardewerk en andere gebruiksvoorwerpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl