Oud en Nieuw in de Veiling (1981) ANP

'Koning van de klucht' John Lanting overleden

time icon

Acteur, regisseur en producent John Lanting (88) is overleden. Dat heeft zijn familie tegen het persbureau ANP gezegd. Hij was al enige tijd ziek.

Lanting stond bekend als de 'koning van de klucht', omdat hij in de jaren 70, 80 en 90 volle zalen trok met zijn theatergezelschap Theater van de Lach, dat zich in de klucht gespecialiseerd had. De tv-registraties voor de TROS stonden garant voor hoge kijkcijfers.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Acteur, regisseur en producent John Lanting overleden

Lanting studeerde in 1956 af aan de toneelschool in Amsterdam. Daarna ging hij aan de slag bij het Rotterdams Toneel en volgden voorstellingen met diverse andere gezelschappen, waaronder de cabaretgroep Lurelei.

In 1972 richtte hij het Theater van de Lach op. Met dit gezelschap speelde hij meer dan 3000 voorstellingen, verdeeld over 26 jaar. Meer dan twee miljoen mensen kwamen naar deze voorstellingen kijken, die titels hadden als Een kus van een Rus, Een trouwring mag niet knellen en Nee schat, nu niet. Lanting had zelf altijd de hoofdrol en deed ook de regie.

Op NPO 1 is na het late NOS Journaal een portret van John Lanting te zien. De uitzending begint om 00.20 uur en wordt morgen om 14.15 uur herhaald. NPO 1 extra herhaalt om 20.30 uur Een kus van een Rus, een klucht van het Theater van de Lach die in 1981 door de TROS werd uitgezonden.

STER Reclame