Een militair patrouilleert bij de plaats van de aanslag in Kabul
NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden bij twee aanslagen in Afghanistan

Een zelfmoordaanslag op een sjiitisch opleidingsinstituut in Kabul heeft het leven gekost aan zeker 34 mensen, heeft de Afghaanse regering bekendgemaakt. De aanslag maakte een eind aan weken van relatieve rust in de hoofdstad.

De aanslag is vermoedelijk gepleegd door IS, hoewel er nog geen claim ligt. In het verleden heeft IS meer van dergelijke bloedbaden aangericht bij sjiitische doelen. De Taliban hebben een verklaring uitgegeven waarin zij ontkennen dat zij bij de aanslag betrokken waren.

In het gebouw zaten jongeren te studeren voor het toelatingsexamen voor de universiteit.

Veel jonge slachtoffers bij zelfmoordaanslag Kabul

De Taliban zitten wel achter de aanval op een politie- en legerpost vanochtend in het noorden van het land, waarbij 35 militairen en 9 politiemensen omkwamen.

Ghazni

De terroristische aanslagen komen ruim twee maanden voor de parlementsverkiezingen van 20 oktober. De regering staat onder druk omdat ze maar geen antwoord heeft op de terroristische bewegingen in het land. Bovendien loopt ieder vredesinitiatief vast.

Los van de aanslagen wordt ook al dagenlang zwaar gevochten in de centraal gelegen stad Ghazni. De strijd daar gaat tussen de Taliban en het regeringsleger, dat Amerikaans advies en Amerikaanse luchtsteun krijgt. De missie van de Verenigde Naties in Afghanistan heeft een dringend beroep gedaan op beide partijen om de gevechten te beëindigen.

In Ghazni zijn naar schatting al 150 burgers omgekomen. Het plaatselijke ziekenhuis kan de stroom gewonden niet aan. De elektriciteit is uitgevallen en de watervoorziening heeft het begeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl