Een jonge ringslang
NOS Nieuws

Staatsbosbeheer helpt kleine ringslangen oversteken

Makkelijk herkenbaar zijn ze, met hun ronde pupillen en een gele ring achter hun kop: ringslangen. Maar de jonkies, zo groot als een regenworm, worden vaak over het hoofd gezien door automobilisten. En nu het broedseizoen van de slangen is aangebroken, wil Staatsbosbeheer daar wat aan doen.

Vooral in het Kuinderbos in Flevoland worden er deze periode veel geboren. Een paar duizend, verwacht Staatsbosbeheer, maar veel ringslangen gaan vlak na hun geboorte al dood. Veel kleintjes worden overreden door auto's die door het bos rijden.

Staatsbosbeheer komt in actie om zoveel mogelijk slangen te redden. Het NOS Jeugdjournaal nam een kijkje:

Staatsbosbeheer geeft kleine ringslangen hun 'slangenleven' terug

"Het gaat om zo'n 300 slangen per jaar", vertelt boswachter Harco Bergman. Ringslangen leggen hun eieren vaak in composthopen. Door de broeierige warmte in die hopen komen eieren uit. "De ringslangen gaan dan kruipen, op zoek naar een opening buiten die composthoop." De nesten liggen dichtbij de weg en dan gaat het mis.

Staatsbosbeheer heeft daarom bij het Kuinderbos schermen om de composthopen gezet. "Aan de rand van die schermen zetten we emmers. Gaan de ringslangen kruipen, dan kruipen ze eerst tegen het doek aan en vallen dan in het emmertje." De emmers worden naar de overkant gebracht, waar de slangen worden uitgezet. "Zo kunnen ze hun slangenleven voortzetten zonder dat ze platgereden worden door auto's", vertelt Bergman.

Waarschuwingsborden

Staatsbosbeheer plaatste eerder al borden langs de weg, maar die hielpen niet voldoende. "Mensen zien die borden wel, maar de kleine ringslangen zijn zo groot als een regenworm. Mensen zien die dieren niet op de weg", legt Bergman uit. "Daarom helpen we de kleine slangen. De grote slangen helpen we met de borden, de kleine slangen door ze over de weg te zetten."

Volgens Bergman is het belangrijk dat de ringslang een handje wordt geholpen. "De slang hoort thuis in onze biodiversiteit. Staatsbosbeheer is er om de dieren te helpen en om te zorgen dat hun leef- en voedselomgeving in orde is."

Kom je er één tegen, dan hoef je volgens Bergman niet bang te zijn, de slangen doen niks. "Ze zijn niet giftig, dus je hoeft er niet bang voor te zijn. Zie je er één, stamp dan een paar keer op de grond en je zult zien dat ze zich onmiddellijk verstoppen in het gras."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl