Konikpaard in Nijmegen
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Duizenden handtekeningen voor redding van Nijmeegse konikpaarden

Een petitie om twee konikpaarden voor de slacht te behoeden is bijna 6000 keer ondertekend. De paarden lopen op en rond het Waalstrand bij Nijmegen. Badgasten zeggen er hinder van te hebben en daarom moeten ze weg.

De konikpaarden zijn volgens natuurorganisatie Free Nature uit hun kudde verstoten omdat ze tam zijn geworden. De dieren worden regelmatig aangehaald of gevoerd door strandgangers. Daardoor lopen ze nu zelf achter mensen aan.

Fokko Erhart van Free Nature zegt tegen Omroep Gelderland dat herplaatsen van de paarden moeilijk is. De dieren hebben tientallen hectares nodig, en een weiland met stal is niet genoeg. "Ze moeten dag en nacht buiten kunnen zijn, het liefst in een uitgestrekt natuurgebied en in gezelschap van andere konikpaarden."

Omdat herplaatsing moeilijk is, dreigen de dieren geslacht te worden.

"Laat de dieren met rust"

D66 Nijmegen wil slacht voorkomen. "Bezoekers moeten zich realiseren dat zij een natuurgebied betreden en zo de natuurlijke habitat van wilde dieren verstoren. We zijn te gast op het Waalstrand, en als gasten dienen we ons te gedragen: ruim je zooi op en laat de dieren met rust", schrijft raadslid Lusanne Bouwmans.

De partij wil een specifiek deel van het Waalstrand bestemmen voor recreanten en de rest van het gebied reserveren voor de paarden.

Advertentie via Ster.nl