Daan Bleichrodt van het IVN Onno Beukers / NOS

Twaalf gemeenten gaan in samenwerking met natuurorganisatie IVN zogenaamde 'tiny forests' aanplanten. Dat zijn dichtbegroeide minibosjes, ter grootte van een tennisbaan. Op deze manier wil IVN verstedelijkte gebieden groener maken. Ook dragen de bosjes bij aan meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Er staan al wel wat minibosjes in Nederland, maar dit is de eerste keer dat het IVN op deze schaal afspraken maakt met gemeenten. De twaalf partnergemeenten die dit najaar hun eerste minibos aanplanten zijn Almere, Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Den Bosch, Goes en omstreken, Groningen, Hardenberg, Leiden, Maastricht, Meppel, Uithoorn en Utrecht.

De 12 gemeenten die 'tiny forests' gaan aanplanten IVN

In de bossen worden meer dan 40 inheemse bomen en struiken geplant. Zo worden er wilgen, berken en eiken geplant, maar ook hazelaars en lijsterbessen. "De bomen en struiken worden op verschillende hoogtes geplant, zodat het bosje als een soort 3D-puzzel in elkaar valt", vertelt Daan Bleichrodt van het IVN.

Zeker op zomerse dagen met flinke hoosbuien komt een tiny forest van pas, denkt Bleichrodt. "Soms regent het zo veel dat het riool het niet kan verwerken. Tiny Forests kunnen helpen om dat extra water op te nemen. Zo drinkt een volwassen beuk 500 liter water per dag. En bovendien verdampt dat water, waardoor het weer koeler wordt in de lucht."

Meer dieren

Wageningen University is bezig met onderzoek naar de gevolgen van het planten van de tiny forests. Uit twee proefprojecten blijkt dat er ook veel dieren op de kleine bossen afkomen. "Dat gaat van heel kleine insecten tot konijnen of mollen", zegt Fabrice Ottburg, ecoloog aan de universiteit op het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Ottburg dat een klein bos in een grote stad niet meteen hét verschil maakt. "Hopelijk neemt de bewustwording door het planten van de kleine bosjes toe. Als honderd à tweehonderd mensen hierdoor in een stad hierdoor 10 vierkante meter tiny forest in hun tuin planten, begint het in totaal toch ergens naartoe te gaan."

Klaslokaal

Volgens het IVN is de "kloof tussen mens en natuur groter dan ooit" en brengt een minibos de natuur in steden dichterbij. De bedoeling is om in de minibosjes lessen te organiseren voor schoolklassen. Zo kunnen leerlingen les krijgen in de buitenlucht.

STER reclame