Ajax veel te sterk voor Standard Luik Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Met een galavoorstelling tegen Standard Luik heeft Ajax zich geplaatst voor de laatste voorronde van de Champions League. Standard Luik kwam er geen moment aan te pas en werd met 3-0 van het veld geveegd. Om de groepsfase van de Champions League te bereiken moet Ajax nu afrekenen met Dinamo Kiev.

Vanaf de eerste seconde zette Ajax druk op het doel van Standard. De eerste grote mogelijkheid was voor Klaas-Jan Huntelaar die in kansrijke positie de bal niet goed raakte. Ajax begon met dezelfde opstelling als een week geleden in Luik en dat betekende dat Donny van de Beek weer bankzitter was.

Op rozen

Ajax bleef jagen op de openingstreffer en die viel na een half uur. Linkerverdediger Nicolás Tagliafico zette voor en Huntelaar tikte binnen. Aan de goal zat een stevige lucht van buitenspel, maar de Slowaakse Kruzliak arbiter gaf zijn goedkeuring.

Vier minuten na de 1-0 zat Ajax helemaal op rozen. Een corner van Hakim Ziyech belandde op het hoofd van Matthijs de Ligt. Diens kopbal verdween via Standard-speler Renaud Emond in het doel.

Het had voor rust nog mooier kunnen worden voor het oppermachtige Ajax, maar een schot van David Neres belandde op de paal terwijl Huntelaar net naast schoot.

Standard machteloos

Standard had geen antwoord op het vuurwerk van Ajax en kwam amper in het stuk voor, zag ook coach Michel Preud'homme die zichtbaar boos de kleedkamer opzocht na 45 minuten.

Het kleine beetje hoop dat Standard nog had, om net als vorige week een 2-0 achterstand ongedaan te maken, werd meteen na rust de grond ingeboord. Een prachtige voorbereidende actie van Dusan Tadic werd afgerond door Neres.

De derde Ajax-treffer leidde tot nonchalance bij de Amsterdammers. Ziyech verspeelde de bal en dat veroorzaakte een knal van Paul-José M'Poku op de paal, het eerste echt gevaarlijke wapenfeit van de Luikse ploeg.

Kansen verprutsen

Het was een van de weinige keren dat Ajax de concentratie verloor. Standard bood in het laatste half uur helemaal geen verzet meer, al had het in de laatste seconden nog wel een stuiptrekking met een bal op de lat. Het is dat de Ajacieden kans op kans verprutsten anders had er nog een veel grotere overwinning ingezeten.

Woensdag 22 augustus speelt Ajax eerst thuis tegen Dinamo Kiev, een week later is de return.

Statistieken Ajax - Standard

STER reclame