NOS

5000 jaar wordt het al geteeld in Ethiopië, maar twee Drentse landbouwkundigen hebben patent op het verwerken ervan: de graansoort teff. In het Westen wordt de graansoort steeds populairder. Ethiopiërs krijgen alleen door het patent nauwelijks de kans om producten voor de export te maken. Daarom stapt de Ethiopische regering naar het Arbitragehof om het patent nu aan te vechten, meldt de Volkskrant.

Voor Ethiopiërs is teff het hoofdingrediënt van hun nationale gerecht injera. Dat zijn sponzige, lichtzure pannenkoeken. Teff is een glutenvrije graansoort die rijk is aan mineralen als calcium, magnesium en zink. Daarnaast zit het vol eiwitten en vezels.

Van de graansoort worden door de patenthouders producten als brood, koeken en pasta gemaakt. Ideaal voor mensen met een glutenallergie. Daarnaast is het goed voor sporters, aangezien het trage koolhydraten bevat. Sinds kort zijn producten die teff bevatten in het Westen steeds populairder. De Britse krant The Guardian noemt het bijvoorbeeld het nieuwe 'superfood'.

Gevolgen van groeiende populariteit

Bert Visser van de non-profitorganisatie Oxfam Novib, zegt dat de toegenomen populariteit beperkte gevolgen heeft voor Ethiopië. "In Ethiopië blijven ze teff gebruiken om hun nationale gerecht te maken", zegt Visser. "Maar het gaat vooral om de mogelijkheden voor de export. Producten die Ethiopië namelijk wil exporteren, zijn in strijd met het patent."

'Mensen kunnen juist veel baat hebben bij gebruik van teff'

Ook Nederlandse telers lopen tegen het patent aan. Telers mogen namelijk zelf geen brood bakken van teff, terwijl dit wel zou kunnen. Heel veel mensen kunnen volgens telers juist veel baat bij brood gemaakt van teff hebben, omdat het zo veel goede voedingsstoffen bevat.

Op politiek vlak hebben ze wel een kans, maar juridisch zou dit wel eens anders kunnen liggen.

Bert Visser

Al sinds 2003 hebben de twee Drentse landbouwkundigen het patent op teff. Later volgde een Europees patent. In Nederland loopt er al een rechtszaak tegen de patenthouders, maar de Ethiopische regering stapt nu naar het Hof van Arbitrage van de Internationale Kamer van Koophandel in Parijs omdat ze vinden dat de patenteigenaren gemaakte afspraken niet zijn nagekomen.

Wint Ethiopië?

Visser denkt dat de Ethiopiërs een kans hebben. "Op politiek vlak kan Ethiopië winnen, maar juridisch zou het weleens anders kunnen liggen", zegt Visser. "Ik denk dat het voor de Ethiopiërs vooral politiek van belang is. Het is voor hen moeilijk te verteren dat het eigendom van het gewas dat zo erg bij hun land hoort, nu bij anderen ligt."

STER reclame