FIFA-voorzitter Gianni Infantino
NOS Voetbal

FIFA bant woord 'corruptie' uit ethisch reglement

De FIFA heeft het woord corruptie verwijderd uit het ethisch reglement. In alle stilte is de code afgelopen juni door het bestuur van de wereldvoetbalbond ingrijpend gewijzigd, ontdekte Associated Press.

In 2004 voerde toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter het ethisch reglement in. Elf jaar later werd de Zwitser er zelf het slachtoffer van: hij kreeg op basis van de gedragsregels een forse schorsing aan zijn broek van de ethische commissie.

Zijn opvolger Gianni Infantino ligt ondertussen al langere tijd onder vuur, omdat hij geen prioriteit lijkt te maken van corruptiebestrijding binnen de organisatie. Zo verving hij de onafhankelijke leden van de toezichthoudende organen. Onder leiding van Infantino is nu gestemd over wijzigingen in de ethische code.

Reactie FIFA

In een verklaring reageert de FIFA op het artikel van AP. "Het verhaal bevat inaccurate statements, terwijl we de benodigde informatie wel met de journalist hadden gedeeld. We hebben de titel 'omkoping en corruptie' veranderd in 'omkoping' omdat dat taaltechnisch duidelijker is."

"En verder is alles wat voorheen strafbaar is, nu ook strafbaar. Sterker nog, we hebben een strenger beleid omdat we de minieme straffen nu op elk gewenst moment kunnen uitdelen. Dat was voorheen niet zo."

Het woord corruptie mag dan verdwenen zijn, omkoping, verduistering van gelden en matchfixing zijn nog altijd verboden. Maar anders dan voorheen is er nu een verjaringstermijn aan verbonden: tien jaar na dato zullen zondaars niet meer vervolgd worden. Met andere woorden: als je de overtreding maar lang genoeg verborgen weet te houden, ga je wat de FIFA betreft vrijuit.

Laster

Voor andere schendingen van de ethische code is de periode waarin onderzoekers de tijd gegund is om de feiten boven tafel te krijgen, teruggebracht tot vijf jaar, een halvering ten opzichte van de oude situatie.

De FIFA heeft tegelijkertijd een nieuw vergrijp geïntroduceerd: critici kunnen voortaan gestraft worden wegens laster. Eenieder binnen de voetbalgemeenschap die de wereldvoetbalbond in het openbaar zwart maakt, riskeert een schorsing van twee jaar.

Veel duidelijkheid over waar de grens van kwaadsprekerij precies ligt, biedt het reglement overigens niet.

Vergelijk zelf

- Oude versie ethische code FIFA: editie 2012
- Nieuwe versie ethische code FIFA: editie 2018

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl