Bart Kamphuis / NOS
NOS Nieuws

Gevreesde vertraging blijft uit: economie blijft krachtig groeien

De Nederlandse economie laat een stabiele en doorzettende groei zien en blijft het beter doen dan andere Europese economieën. In het tweede kwartaal groeide de economie 0,7 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Vergeleken met een jaar geleden komt de groei uit op een stevige 2,9 procent, aldus de eerste groeiramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS ziet vooralsnog nergens een effect van de lopende handelsconflicten.

Over de doorzettende groei bestond enige onzekerheid. In het eerste kwartaal liep de groei terug na de sterke kwartalen in 2017 met een groei boven de 3 procent. Ook in het tweede kwartaal leek volgens de eerste cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat de economische groei af te zwakken, maar dat blijkt dus mee te vallen.

Consumeren

Aan de groei droegen alle motoren van de economie, consumptie, investeringen en export, bij. Consumenten gaven 2 procent meer uit. De consumentenuitgaven stijgen nu al meer dan vier jaar op rij. In het tweede kwartaal werden vooral meer auto's en elektrische apparaten gekocht. Ook de uitgaven in de horeca namen toe.

De consumptieve groei is in in lijn met het feit dat de werkgelegenheid groeit en de lonen stijgen, waardoor de koopkracht toeneemt. Het consumentenvertrouwen is ook al bijna twee jaar hoog.

Rem op de groei

De bedrijvigheid en de investeringen namen ook toe. Bouwbedrijven groeiden in het tweede kwartaal het sterkst. Ook de industrie produceerde meer. Er rolden meer transportmiddelen, machines en elektrische producten van de band.

De export nam toe met bijna 3 procent, de invoer groeide met twee procent. Wel constateert het CBS dat in juni de export van goederen voor het eerst in vier jaar is gekrompen. Dat lag vooral aan de lagere export van aardolie-, metaal- en chemische producten.

De krapte op de arbeidsmarkt en het recordaantal vacatures zet volgens het CBS in sommige sectoren een rem op de groei, zoals in transport, de zorg, de detailhandel, de horeca, de bouw en installatiebranche.

Buurlanden

Ook de economie in de buurlanden laat groei zien. Duitsland verrast met sterkere groeicijfers dan verwacht. Onze belangrijkste handelspartner stelde de groei in het eerste kwartaal iets naar boven bij en laat voor het tweede kwartaal een groei optekenen van 0,5 procent.

De Duitse groeicijfers overklassen de gemiddelde groei in de eurozone constateert ING-econoom Carsten Brzeski. "Duitsland ligt nog steeds op koers voor een gouden decennium."

Frankrijk, België en Italië blijven onder het gemiddelde van de eurozone met een kwartaalgroei van respectievelijk 0,2, 0,3 en 0,2 procent ten opzichte van de eerste drie maanden.

De sterkste groeiers in Europa zitten in Oost-Europa. Op jaarbasis plust Bulgarije 3,4 procent, Hongarije 4,4 procent, Roemenië 4,2 procent en Polen 5 procent.

Voor zowel de eurozone, de 19 landen met de euro, als de 28 EU-lidstaten komt de economische groei uit op gemiddeld 0,4 procent kwartaal op kwartaal en op 2,2 procent jaar op jaar.

Economische groei

Land Groei tweede kwartaal Groei eerste kwartaal Groei t.o.v. vorig jaar
Nederland 0,7 % 0,6 % 2,9 %
Duitsland 0,5 % 0,4 % 2,0 %
België 0,3 % 0,3 % 1,3 %
Verenigd Koninkrijk 0,4 % 0,2 % 1,3 %
Frankrijk 0,2 % 0,2 % 2,1 %
eurozone 0,4 % 0,4 % 2,2 %

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl