NOS Wielrennen

Sluwe Vos voor derde keer de beste in Zweedse WorldTour-koers

Marianne Vos slimste in Crescent Vargarda

Marianne Vos heeft voor de derde keer in haar loopbaan de Crescent Vargarda op haar naam geschreven. De 31-jarige kopvrouw van Waow Deals verraste in de Zweedse koers, die meetelt voor de Women's WorldTour, Kirsten Wild met een slimme aanval in de slotmeters.

Vos, die met haar zege de kater van haar zilveren medaille bij het EK in Glasgow wegspoelde, was in 2009 en 2013 ook al de beste in het westen van Zweden.

Hollands glorie

In de tien voorgaande edities van de Crescent Vargarda stond liefst zes keer een Nederlandse met de bloemen op het podium, maar de laatste keer was alweer vier jaar geleden. Toen was Chantal Blaak de beste. Ook bij Kirsten Wild, Iris Slappendel en Annemiek van Vleuten prijkt de wedstrijd op het palmares.

Vandaag lieten de Nederlandse vrouwen zich veelvuldig zien op het lommerrijke parcours rond Vargarda, een plaatsje van zo'n 5.000 inwoners. Met name op de onverharde grindstroken voorafgaand aan de plaatselijke ronden probeerden Anna van der Breggen, Marianne Vos, Amy Pieters, Lucinda Brand en zelfs Kirsten Wild de koers hard te maken.

Schuiver

Halfweg kwam Vos ook op een andere manier in beeld door een knullige schuiver in het gras. Ze stond al met de voet aan de grond, maar schoof door toedoen van een renster van Astana een paar meter naar beneden. Niet veel later meldde Vos zich weer vooraan en mengde zich meteen ook weer in de aanvallen.

Op de Hägrungabacken, een klim van slechts een kilometer maar met een pittig begin, deed Anna van der Breggen in de slotfase nog een ultieme gooi naar de zege. Bij het ingaan van de laatste ronde had ze in haar eentje een voorsprong van zo'n 15 seconden bij elkaar gereden, maar de poging strandde in het zicht van de haven.

Vos de slimste

Een massasprint leek onvermijdelijk. Toch wist Marianne Vos de snelle vrouwen te verrassen door met een perfect aangesneden laatste bocht een gat te slaan met de rest. Kirsten Wild kwam uiteindelijk twee seconden tekort voor de zege. Lotta Lepistö, de winnares van vorig jaar, werd derde.

Voor Vos is het de vierde overwinning van het seizoen. Eerder won ze een etappe in de Giro Rosa en een rit en het eindklassement in de BeNe Ladies Tour.

Van de Breggen blijft in paars

Zaterdag werd in Vargarda ook een ploegentijdrit verreden die meetelt voor de WorldTour. Daarin was Boels-Dolmans, de ploeg van Anna van der Breggen, de beste.

Met nog vijf koersen te gaan in de Women's WorldTour blijft de paarse leiderstrui dan ook stevig om de schouders van Van der Breggen. Haar voorsprong op Annemiek van Vleuten, die in Zweden verstek liet gaan, bedraagt 85 punten.

De zege in een WorldTour-wedstrijd (eendagskoers of eindklassement in een rittenkoers) levert 200 punten op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl