NOS Nieuws

Pilotenbond dreigt KLM met werkonderbrekingen

Pilotenvakbond VNV dreigt met acties als KLM de eigen piloten niet voor vrijdag tegemoet komt in de cao-onderhandelingen. Dat staat in een brief van het VNV-bestuur aan de leden. Een woordvoerder van de vakbond bevestigt dat de onderhandelingen moeilijk verlopen en dat de bond een laatste voorstel heeft gedaan, maar zegt ook dat er nog geen concreet plan voor acties ligt.

De bond wil vooral dat de werkdruk wordt verlicht. "KLM lijkt zich niet te realiseren hoe breed verspreid de onvrede onder haar vliegers is en dat er rondom de werkdruk acute aanpassingen nodig zijn", staat in de brief. "Mocht KLM niet akkoord gaan met ons voorstel, dan zullen wij het traject van werkonderbrekingen in gang zetten."

De pilotenvakbond en KLM onderhandelen al maanden over een nieuwe cao. Begin mei werd een akkoord bereikt, maar de VNV-leden verwierpen dat later. Daarna zat er weinig schot meer in de zaak.

Franse dreiging

KLM erkent dat de onderhandelingen in een moeilijke fase zitten. De maatschappij zegt ook de bezwaren van de vliegers serieus te nemen.

Het aandeel Air France-KLM zakte vanochtend zo'n zes procent op de beurzen. Dat lijkt niet zozeer te komen door de dreiging van de VNV, maar vooral doordat Franse piloten zondag al dreigden met nieuwe stakingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl