Protesten in Boekarest, Roemenië
NOS Nieuws

Boos over corruptie in eigen land demonstreren ook Roemeense expats mee

De Roemeense steden Boekarest, Sibiu, Cluj-Napoca en Brasov hebben een onrustig weekend achter de rug. Tienduizenden mensen gingen hier, met een smartphone in de ene hand en een protestbord in de andere hand - vrijdag en zaterdag de straat op. Met traangas en waterkanonnen wist de politie een einde te maken aan de protesten.

De demonstranten maken zich met name boos over diepgewortelde corruptie, lage lonen en een slecht functionerende bureaucratie. Ze eisen dat de sociaaldemocratische partij PSD, die sinds 2016 aan de macht is, opstapt en dat er nieuwe verkiezingen komen. "Veel mensen vinden dat de regering weinig aan de problemen doet en dat de PSD vol zit met zakkenvullers", zegt vertaler Jan Willem Bos. Hij schreef meerdere boeken over Roemenië en komt regelmatig in het land.

Dat het juist in de zomermaanden zo onrustig is, is volgens Bos geen toeval. "Vooral Roemenen die als kennismigranten in het buitenland werken zijn het zat. Zij vieren nu vakantie in hun moederland en vormen een deel van de initiatiefnemers van deze protesten".

'Geleid door dieven'

Onder de demonstranten zijn in ieder geval veel expats. In verschillende media komen Roemenen aan het woord die wonen en werken in landen als Nederland, Spanje, Duitsland, Zweden en Italië. Een Roemeense uit Zweden legt uit: "Ik ben hier vanwege mijn kinderen die geen Roemeens kunnen lezen of schrijven. Dit land is rijk en prachtig, maar het wordt geleid door dieven."

Een Roemeen die vijftien jaar geleden vertrok naar Italië en nu protesteert in Boekarest zegt: "Ik ben vertrokken om mijn kinderen een beter leven te kunnen geven. Dat was hier toen niet mogelijk. Helaas is dat nu nog altijd niet mogelijk, de mensen die over ons regeren zijn niet voldoende gekwalificeerd en ze zijn corrupt."

Demografische tijdbom

Roemenië wordt door sommigen een demografische tijdbom genoemd. De afgelopen decennia zijn miljoenen Roemenen, ongeveer een zesde van de bevolking, naar het buitenland vertrokken. Arbeidsmigranten vinden via Europese uitzendbureaus seizoenswerk, hoogopgeleide Roemenen vinden hun heil bij buitenlandse bedrijven.

Je wordt in Roemenië bijna als een loser gezien als je je kansen in het buitenland niet grijpt.

Jan Willem Bos

"In Nederland wonen zo'n 30.000 Roemeense kennismigranten, maar in landen als Italië gaat het om miljoenen", zegt Bos. "Je wordt in Roemenië bijna als een loser gezien als je je kansen in het buitenland niet grijpt."

De meeste Roemenen trekken weg vanwege de lage lonen. Een hoogopgeleide Roemeen verdient in zijn moederland 400 per maand voor werk waarmee hij in het buitenland 4000 euro kan verdienen. "De Roemeense economie groeit momenteel in rap tempo, maar de lonen blijven achter."

Bekijk hieronder een overzicht van de demonstraties van dit weekend:

Duizenden demonstreren in Roemenië tegen de regering

Het is niet de eerste keer dat de bevolking zich tegen de PSD-regering keert. In februari vorig jaar gingen een half miljoen Roemenen de straat op toen de regering maatregelen aankondigde om de anti-corruptiewetten te versoepelen en de rechterlijke macht strenger te controleren. Vorige maand nog ontsloeg de Roemeense regering bovendien het hoofd van de dienst corruptiebestrijding.

Bos denkt niet dat de PSD van plan is om op te stappen. "Kijk bijvoorbeeld naar hoe hard de oproerpolitie gisteren heeft op getreden." Bos denkt dat de veranderingsgezinden uiteindelijk aan het kortste eind trekken. "Straks gaan veel arbeidsmigranten naar huis. Op het platteland geniet de regering nog veel steun dus na de zomer zakken de protesten waarschijnlijk weer in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl