VRT

In Antwerpen heeft een grote brand gewoed in de haven. In een loods vatte gisterochtend 5000 ton nikkelsulfide vlam. Omdat daarbij giftige stoffen vrijkwamen, stelde de gemeente het rampenplan in werking.

Intussen heeft de brandweer de zogenoemde smeulbrand onder controle. De afsluiting van een deel van de haven is opgeheven en het werk kan overal worden hervat.

De brand ontstond in een loods van 6000 vierkante meter in het Leopolddok. Ongeveer de helft van de aanwezige nikkelsulfide, dat op de lijst met kankerverwekkende stoffen staat, kon worden weggehaald, totdat het voor de brandweer te heet werd om nog in de loods te komen. Nikkelsulfide is een stof die gebruikt wordt in de mijnbouw.

Enorme berg lucifers

Het nablussen kan alles bij elkaar nog wel een week duren, meldt Het Laatste Nieuws. "Je kunt het product vergelijken met een enorme berg lucifers die zichzelf steeds opnieuw in brand steken. Daarbij komt veel rook vrij", zei een brandweerwoordvoerder tegen de Belgische site.

"Er zijn verschillende brandhaarden die zijn verspreid en verstopt in de grote hoop van dat product. Daarom is het niet eenvoudig om er bij te komen."

Woensdrecht

De rook leidde tot irritatie en stankoverlast. Omdat de rook ook Woensdrecht en omgeving kon bereiken, adviseerde de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant om ramen en deuren dicht te houden en ventilatie uit te zetten. Dat advies is inmiddels ingetrokken.

STER reclame