Ingebrigtsen-broers winnen respectievelijk goud en zilver op 5.000 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Vrijdagavond zette hij het Olympiastadion met zijn broers Henrik en Filip al op zijn kop, zaterdag deed de pas 17-jarige Jakob dat opnieuw.

De jonge Noor sloeg een onverwachte dubbelslag bij de EK atletiek. Na zijn indrukwekkende titel op de 1.500 meter, veroverde hij ook goud op de 5.000 meter. Dit keer lukte het zijn broer Henrik ook naar het podium te lopen. Filip, die zich ook voor de finale had geplaatst, meldde zich kort voor de start geblesseerd af.

Twee ronden voor het einde zette de jongste atleet van de familie zich op kop van het veld. Zijn tien jaar oudere broer Henrik ging mee, maar leek even zijn positie te verliezen. In de laatste ronde zetten de Noren alle concurrenten op afstand. Jakob won in 13.17,06, Henrik volgde in 13.18,75.

De Fransman Morhad Amdouni, eerder winnaar van het goud op de 10.000 meter, liep naar brons. De Nederlander Benjamin de Haan figureerde, net als op de 10.000 meter. Hij finishte als 21ste.

Ingebrigtsen-broers door de dolle heen na 'dubbel' op 5.000

Meer broers met succes

Ook de Belgen hebben al jarenlang drie broers die aan de weg timmeren. Jonathan, Kevin en Dylan Borlée behoren tot de Europese top op de 400 meter. De drie, aangevuld met Jonathan Sacoor, prolongeerden de Europese titel op de 4x400 meter.

Drie jaar geleden zaten de broers Borlée in Amsterdam ook in de gouden ploeg. Jonathan Borlée was er ook al in 2012 bij toen België de Europese titel veroverde. Groot-Brittannië werd tweede en haalde zo voor de 13de keer op rij het podium: 7 keer goud, 5x zilver en 1x brons.

Kevin Borlée (r) pakt voor België als slotloper EK-goud op de 4x400 meter AFP

Adam Kszczot veroverde in Berlijn voor de derde keer op rij de titel op de 800 meter. De Pool, die naast zijn Europese titels ook twee keer WK-zilver pakte, won in 1.44,59. De Zweed Andreas Kramer liep in 1.45,03 naar het zilver en het brons ging met 1.45,30 naar wereldkampioen Pierre-Ambroise Bosse uit Frankrijk.

Bosse, de nummer vier van de Spelen en vijfde op de vorige EK, nam na 400 meter de kop over van Kramer. De twee werden in de laatste bocht nog gepasseerd door Kszczot. Voor de Pool was het het eerste grote succes van het seizoen. Hij liep vier Diamond League-wedstrijden, maar eindigde niet op het podium.

Adam Kszczot wint de 800 meter bij de EK AFP

Mateusz Przybylko pakte de Europese titel bij het hoogspringen. De Duitser ging voor eigen publiek als enige over 2,35 m en had (net als bij de daaraan voorafgaande hoogtes) maar één poging nodig voor dat persoonlijk record.

Maksim Nedasekau veroverde zilver met 2,33 meter. Ook voor de Wit-Rus was dat een persoonlijk record en dat gold ook voor de Rus Ilja Ivanjoek, die met 2,31 meter brons voor zich opeiste.

Bijrol Amels

Voor Douwe Amels was de finale al snel verleden tijd. De vijfvoudig Nederlands kampioen werd achtste nadat hij drie foutsprongen had laten noteren op 2,24 meter. Dat was 4 centimeter onder zijn persoonlijk record, dat de Fries op 14 juli 2013 realiseerde.

Amels kende tussen 2014 en 2018 veel blessureleed, maar is eindelijk weer fit. Hij heeft zijn baan aan de Zuidas in Amsterdam bij een advocatenkantoor opgegeven en heeft olympische kwalificatie voor Tokio in zijn hoofd gezet. Berlijn was de eerste keer sinds 2013 dat de Fries weer op internationaal topniveau acteerde.

Hoogspringer Mateusz Przybylko AFP

STER reclame