De bank van Ajax: Aron Winter, Erik ten Hag en Alfred Schreuder. Nicolas Tagliafico kijkt toe.
NOS Voetbal

Ten Hag verdedigt wissels ondanks 'zware domper' tegen Heracles

Eén van de doelstellingen van Ajax dit seizoen? Thuis alle wedstrijden winnen. Maar al na de eerste speelronde en de remise daarin tegen Heracles Almelo (1-1) kan daar een streep door. "Een domper, een zware domper", concludeert trainer Erik ten Hag.

Vier spelers kregen rust tegen Heracles Almelo, al in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Was dat de belangrijkste reden voor het puntenverlies? "Nee, want ik denk dat wij meer dan elf basisspelers hebben. Het was gewoon niet goed genoeg."

'Sparen van spelers was noodzaak'

Het kwartet dat werd gespaard voor de belangrijke Europese wedstrijd van dinsdag tegen Standard Luik: Klaas-Jan Huntelaar, Frenkie de Jong, Nicolas Tagliafico en Lasse Schöne. Het was bepaald geen luxe volgens Ten Hag. "Het was ook noodzaak. Spelers geven het aan dat ze moeite hebben met het zware programma."

Ten Hag: het is een domper, een zware domper

De coach doelde onder anderen op Tagliafico, die met Argentinië meedeed aan het WK. En op Huntelaar. "Klaas-Jan heeft vijf spierblessures gehad in het voorseizoen. En Dolberg is nog geblesseerd. Dan heb je niet heel veel keuze", verklaart de coach het debuut van de twintigjarige aanvaller Kaj Sierhuis. Huntelaar verving hem weer na een klein uur. Een wissel die van tevoren was afgesproken, bekende Ten Hag.

Het lag aan de prestaties van de spelers die wel op het veld stonden, zo oordeelde de coach. "We creëerden te weinig kansen, het tempo was te laag. De gaskraan moest gelijk open, maar het duurde te lang. Pas in de slotfase van de eerste helft hadden we een één-op-één-situatie."

'Iedereen moet bij zichzelf te rade gaan'

Daley Blind, die wel in de basis begon: "In de eerste helft hebben zij volgens mij meer balbezit gehad. Dat kan gewoon niet thuis. Iedereen moet bij zichzelf te rade gaan. Dit was vandaag verre van goed." Blind besloot het interview met: "Er wordt vooral gezegd dat ik ben binnengehaald om alles even neer te zetten binnen de lijnen, maar zo makkelijk is dat ook weer niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl