NOS Sport Atletiek

EK-titel 200 meter voor Asher-Smith; zilver Schippers, brons Samuel

Schippers pakt zilver op de 200 meter, Samuel verrast met brons

Dafne Schippers heeft zich bij de Europese kampioenschappen op de sprint moeten neerleggen bij de suprematie van Dina Asher-Smith.

De Nederlandse veroverde in Berlijn op de 200 meter zilver achter de Britse titelverdedigster. Asher-Smith, die met 21,89 seconden de beste wereldprestatie van dit jaar neerzette, had ook al de 100 meter gewonnen. Schippers liep met 22,14 haar beste tijd van het seizoen.

Jamile Samuel veroverde voor het eerst een individuele medaille op een internationaal titeltoernooi bij de senioren. Met 22,37 behaalde ze brons.

Schippers: 'Weer mijn beste seizoenstijd, wat wil ik nog meer?'

Schippers is de regerend wereldkampioene op de 200 meter, een titel die ze in 2015 voor het eerst ophaalde met een verbluffende race in Peking (21,63) en afgelopen jaar prolongeerde in Londen. Dat gebeurde toen na een moeizame aanloop naar het evenement.

Grote twijfels

Op weg naar Berlijn waren de twijfels nog groter. Schippers kon niet excelleren in de Diamond League-wedstrijden; de turbo waarmee ze doorgaans de concurrentie in het tweede deel van een race voorbijliep is het hele jaar nog niet te zien geweest.

Vragen of de samenwerking met de Amerikaanse succestrainer Rana Reider wel het juiste effect op de Nederlandse sprintkoningin heeft, werden de afgelopen weken ontweken. "We evalueren na dit seizoen", zei ze voor vertrek naar Berlijn.

In de Duitse hoofdstad hervond de atlete enigszins haar vorm. Het brons op de 100 meter voelde voor haar als een overwinning. Dat de imponerende Britse Dina Asher-Smith (10,85) en de Duitse Gina Lückenkemper sneller waren, deed haar niet echt pijn. "Een medaille is een medaille en ik loop hier mijn beste seizoentijd en onder de 11 seconden", zei ze opgelucht.

Schippers, die wat minder hard trainde in de laatste weken voor de EK, haalde zelfvertrouwen uit de 100 meter. In de halve finales van de 200 meter was dat terug te zien. Ze won zonder al te veel inspanning. Ze zette de vierde tijd neer van de finalisten, maar liep de laatste 50 meter op haar 'gemak' naar de finish.

Bocht

In de finale was iedereen al geklopt door Asher-Smith bij het uitkomen van de bocht. Schippers had echter nog wel een versnelling. Die bracht haar uiteindelijk op de tweede plaats. "Asher-Smith heeft zo'n hoog niveau. Ik moet de juiste sleutel nog vinden om ook weer echt goede tijden te lopen. Anderen maken ook stappen. Asher-Smith staat niet voor niets in alle finales", zei ze over haar grote concurrente in Europa.

Samuel 'niet normaal blij' met EK-brons op 200 meter

Voor Samuel is het allemaal nieuw. De sprintster is overgestapt naar Bart Bennema, de voormalige trainer van Schippers. Onder hem liep ze dit jaar eindelijk weer persoonlijke records. Dat was voor de Amsterdamse al vier jaar geleden.

Ze raakte in een flow door een reeks sterke optredens. Na al haar blessureleed, was eindelijk de zon doorgebroken. Het hele seizoen was er een glimlach op haar gezicht te zien en zaterdag was dat niet anders in Berlijn. Glunderend nam ze felicitaties in ontvangst. In de finale hield de nummer vijf van de 100 meter de Zwitserse Mujinga Kambundji van het lijf in het gevecht om brons.

Asher-Smith 'in shock' na goud en toptijd op 200 meter

STER reclame