video vliegtuigje

In de buurt van de Amerikaanse stad Seattle is een passagiersvliegtuig neergestort op een eilandje in een baai. Het was kort daarvoor op de luchthaven bij Seattle gestolen. De 29-jarige man die er met het toestel vandoor ging is omgekomen bij de crash, meldt de lokale politie. Het ging daarbij niet om een monteur, zoals in eerste instantie werd gezegd, maar iemand van het grondpersoneel die vliegtuigen naar de juiste gate leidt. Het toestel had geen passagiers aan boord.

De politie van een district in de buurt van Seattle zegt de man te kennen. Hij zou zelfmoord hebben willen plegen. Tegen de luchtverkeersleiding zei hij dat hij "een gebroken man" was. Zijn daad zou niets met terrorisme te maken hebben.

In een opname van de gesprekken tussen de man en de luchtverkeersleiding is niet te horen dat hij een eind aan zijn leven wil maken. Hij vraagt of hij kans maakt op een baan als piloot als hij het toestel aan de grond zet. "Ik denk dat je elke baan kan krijgen als je dat voor elkaar krijgt", zegt een luchtverkeersleider. "Yeah right!", antwoordt de man, die later met Rich wordt aangesproken.

Daarna wordt het verwarrend. De luchtverkeersleiding probeert hem naar een vliegveld in de buurt te leiden. De man antwoordt dat hij een orka en haar baby wil zien en benzine heeft getankt om naar "the Olympics" te gaan.

De luchtverkeersleiding vraagt hem dan om zijn hoogte door te geven. "Dat is abacadabra, ik heb geen idee wat dat allemaal betekent", zegt de man. "Ik zou niet weten hoe ik dat in moet voeren, ik vlieg op de automatische piloot."

Brandstof

Daarna zegt hij dat hij veel sneller dan hij dacht door zijn brandstof heen raakt. En even later: "Ik ben nog niet zover om hem naar beneden te brengen, maar oh jee, ik moet ophouden, kijk naar de [onverstaanbaar]. Die gaan naar snel naar beneden."

"Dit wordt levenslang voor mij hè? Ik hoop het voor iemand als ik", zegt hij dan. "Daar proberen we ons nog geen zorgen over te maken", zegt de verkeersleiding. "Wil je met een bocht naar links beginnen?" Daarmee eindigt de opname in de versie op Soundcloud.

Gevechtsvliegtuigen

Het toestel van Horizon Air, een dochter van Alaska Airlines, werd volgens ooggetuigen achtervolgd door een of twee gevechtsvliegtuigen voordat het neerstortte.

Volgens de lokale politie werd de crash veroorzaakt door "het uitvoeren van stunts in de lucht of door een gebrek aan vaardigheden".

Een toestel van Horizon Air van hetzelfde type InSapphoWeTrust-– Flickr/Creative Commons/by-nc-2.0

Het neergestorte toestel is een Bombardier Dash-8 (Q400), een tweemotorig toestel dat plaats heeft voor 75 passagiers.

De Amerikaanse kustwacht heeft een vaartuig gestuurd naar de plaats van het ongeluk. Daar brak brand uit, maar er zijn geen slachtoffers gevallen.

STER reclame