Enige honderden Chinese moslims verzetten zich in de noordwestelijk gelegen stad Weizhou tegen de sloop van een splinternieuwe moskee. Volgens de autoriteiten moet de moskee weg, omdat hij is gebouwd zonder de vereiste vergunningen. De moslims horen bij de Hui, een etnische minderheid in China die de islam aanhangt.

In een filmpje dat op Twitter is gezet, is te zien dat het om een grote menigte gaat:

Ooggetuigen vertellen dat de gelovigen leuzen roepen als "Bescherm godsdienst in China" en "Heb het land lief, heb het geloof lief". Een van hen zei tegen de BBC dat "ze niet zullen toestaan dat de regering een vinger uitsteekt naar de moskee". Het voor China ongebruikelijke protest begon gisteren en duurt vandaag voort.

Hele of gedeeltelijke sloop

Gedurende de twee jaar durende bouw is er van hogerhand geen bezwaar gemaakt tegen de moskee. Het gebouw werd vorig jaar voltooid.

Onduidelijk is of de autoriteiten de hele moskee willen slopen, of zeven van de acht koepels op het enorme godshuis. Zo'n 30.000 gelovigen komen bidden in de Grote Moskee van Weizhou.

Hoewel in de Chinese grondwet de vrijheid van godsdienst is vastgelegd, worden religieuze activiteiten scherp in de gaten gehouden door Peking en waar mogelijk aan banden gelegd. Zeker in de afgelopen jaren zijn islamitische halve manen en katholieke kruisen van moskeeën en kerken weggehaald, en worden scholen met godsdienstig onderwijs gesloten. De autoriteiten zijn een campagne begonnen om religies te 'verchinezen', dus van Chinese kenmerken te voorzien.

STER reclame