Alle Nederlandse BMX'ers nog in de race op 'lastige EK-baan'

Aangepast
ANP

De Nederlandse BMX-ploeg is de EK in Glasgow goed begonnen. Tijdens de kwalificatieraces wisten alle dertien Nederlanders zich te plaatsen voor de volgende ronde. Dat zijn voor de mannen de achtste finales, voor de vrouwen staan zaterdag de halve finales al op het programma.

Justin Kimmann, Niek Kimmann, Dave van der Burg, Joris Harmsen, Niels Bensink, Kevin van de Groenendaal, Robin Dijk en Mitchel Schotman wisten in hun serie (over drie runs) allemaal in de top-4 te eindigen en plaatsten zich daarmee voor de achtste finales (met nog 40 deelnemers).

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Goede EK-dag voor BMX'ers, ondanks lastige baan
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Niek Kimmann, die al het hele seizoen heerst in de wereldbeker, was tevreden na de voorrondes waarin hij twee keer eerste en een keer tweede werd. "Gisteren ging ik het in de training niet geweldig, dus ik had wel last van gezonde spanning. Vandaag ging het alweer beter en ik finishte op goede posities. Dus dat was prima."

"Het is bovendien een lastige baan, maar daar heeft iedereen last van", aldus Kimmann. "De baan is heel spits, met diepe bulten, waardoor er weinig ruimte is om fouten te maken en die nog te kunnen corrigeren. Je moet dus meteen heel gefocust zijn."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kimmann: 'Lastige baan, dus je moet heel gefocust zijn'

Bij de vrouwen maakten Laura Smulders, Merel Smulders, Judy Baauw, Ruby Huisman en Manon Veenstra indruk in de series. Zij plaatsten zich moeiteloos voor de halve finales (nog 16 deelneemsters).

Net als Kimmann had ook wereldkampioene Laura Smulders moeite met de baan. "We hebben gisteren veel geoefend op alle stukken. De tweede helft is supertechnisch. Als je fris bent, lukt het wel, maar in zo'n vol rondje verzuren je benen en dan is het knap lastig."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Smulders: 'Blijft toch apart om tegen mijn zusje te racen'

Smulders had in de heats bovendien concurrentie van haar zus Merel, die op de WK zilver pakte achter haar grote zus. "Het is toch apart om in een wedstrijd tegen elkaar te racen", vertelde Laura Smulders. "We trainen natuurlijk altijd samen, ze is een heel sterke tegenstander. Dat is goed, want het houdt mij ook scherp."

Dat bleek, want Smulders, in regenboogtrui, werd drie keer eerste in haar heats. "De trui is prachtig, maar iedereen kijkt nu wel meer naar mij. Het is wel echt supergaaf om die nummer één op mijn plaat te hebben staan. Het is de eerste keer, dus ik ben er heel trots op."

Finaledag live bij de NOS

De finaledag van het BMX is zaterdag vanaf 11.00 uur rechtstreeks te volgen via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Atleten van zeven grote sporten (atletiek, zwemmen, wielrennen, turnen, roeien, golf en triatlon) strijden tot en met zondag 12 augustus om de Europese titels. De Europese Kampioenschappen zijn dagelijks te volgen bij de NOS via radio, televisie en internet.

Wat is er waar en wanneer nog te zien bij de NOS? Bekijk hier het schema van de komende dagen.

STER Reclame