American footballspelers demonstreren weer tijdens volkslied
Spelers uit American footballcompetitie NFL hebben meteen bij de eerste oefenwedstrijden van het seizoen opnieuw gedemonstreerd tijdens het volkslied. Zeker twee spelers knielden en drie staken een vuist in de lucht. Ook bleven spelers gedurende het volkslied in de kleedkamer.
De protesten tijdens het volkslied liggen gevoelig in de VS. In 2016 begon quarterback (spelverdeler) Colin Kaepernick van San Francisco 49ers met knielen tijdens het volkslied als stil protest tegen de in zijn ogen raciale ongelijkheid in het land.
Boze Trump
Kaepernick kreeg na zijn protest steeds meer bijval van collega's, maar haalde zich de woede van de Amerikaanse president Donald Trump op de hals.
Trump ageerde al tijdens zijn verkiezingscampagne fel tegen Kaepernick en andere sporters. Hij verweet knielende spelers een gebrek aan vaderlandsliefde en pleitte ervoor de "klootzakken" te ontslaan.
Als president bleef hij de knielende spelers aanvallen, vooral via Twitter. De NFL en teameigenaren stonden eerst pal achter hun spelers en vonden dat Trump politiek en sport gescheiden moest houden. Tot duidelijk werd dat de protesten en tweets van Trump leidden tot imagoschade en dalende kijkcijfers voor de rijkste en populairste sportcompetitie van het land .
Wending
In de loop van vorig seizoen kantelde de mening van veel clubs en competitiebaas Roger Goodell. Drie maanden geleden voerde de NFL zonder de spelers te raadplegen een nieuw beleid in omtrent het protesteren tijdens het volkslied.
Als spelers willen protesteren, moeten ze in de kleedkamer achterblijven gedurende het volkslied. Wie toch op het veld protesteert, loopt het risico op een boete.
De NFL dacht het perfecte compromis te hebben gevonden. Voor- én tegenstanders van de protesten hebben een andere mening. Het nieuwe beleid is te vaag. Clubs worden bijvoorbeeld vrijgelaten hoe streng ze het nieuwe beleid willen handhaven of invullen.
Trump kwam vorige maand alvast met zijn eigen voorstellen. Als spelers voor de eerste keer in het seizoen knielden, zouden ze de hele wedstrijd aan de kant moeten blijven. Bij de tweede keer moeten ze de rest van het seizoen worden geschorst, wat de president betreft.
Vanwege het vrijblijvend karakter van het beleid waren er afgelopen nacht tijdens de eerste oefenwedstrijden van het seizoen teams te zien zoals Dallas Cowboys en New England Patriots, die van hun conservatieve teambazen de opdracht hadden gekregen om de regels te volgen en te blijven staan. Progressievere eigenaren van clubs als Seattle Seahawks lieten hun spelers vrij om op het veld te demonstreren.
"Iedereen wacht af wat de competitie gaat doen", zei Malcolm Jenkins, speler van kampioen Philadelphia Eagles. Hij stak tijdens het volkslied zijn vuist in de lucht. "Maar we zullen niet stoppen met duidelijk maken waar we voor staan."
Colin Kaepernick, die na zijn vertrek bij de 49ers nog altijd zonder club zit, sprak via Twitter zijn steun uit voor de demonstrerende spelers.