Leden gewelddadige 'GTA-bende' krijgen levenslang in Rusland

Een Russische agent voor de rechtbank in Moskou EPA

Vijf leden van de Russische bende die de 'GTA-gang' wordt genoemd, zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. De criminelen brachten 17 mensen op gewelddadige wijze om het leven. Vier mannen kregen levenslang, een ander 20 jaar gevangenisstraf.

De bende kreeg zijn bijnaam vanwege de brute methodes die de mannen toepasten. Net als in de game Grand Theft Auto sleepten ze hun slachtoffers uit hun auto voordat ze hen doodden. Volgens de rechter was een aantal bendeleden speciaal getraind voor dit soort overvallen.

In de populaire Grand Theft Auto-spellen kunnen spelers met een karakter op rooftocht in Amerikaanse steden. Gamers moeten opdrachten uitvoeren en kunnen ondertussen rondrijden, auto's stelen en mensen neerschieten.

De criminelen waren tussen 2012 en 2014 's nachts actief in de omgeving van Moskou. Daar legden ze spijkermatten op wegen. Als een auto daarop reed en stil kwam te staan, schoten de bendeleden de inzittenden dood en stalen ze hun spullen.

Schietpartij na ontsnappingspoging

Bij een zitting vorig jaar probeerden de criminelen met veel geweld uit te breken. De geboeide gevangenen gristen in een lift de wapens uit handen van hun bewakers en wilden vluchten.

Na een vuurgevecht met Russische veiligheidstroepen werden de mannen weer gearresteerd. Bij de ontsnappingspoging kwamen vier bendeleden om het leven.

STER Reclame