Weertman grijpt op miraculeuze wijze goud op 10 km

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Weertman grijpt op miraculeuze wijze goud op 10 km
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ferry Weertman is voor de derde keer Europees kampioen geworden op de 10 kilometer openwaterzwemmen. De Noord-Hollander bleef na een extreem spannende slotfase de Hongaar Kristof Rasovszky met een microscopisch verschil voor.

Weertman begon in de slotkilometers aan zijn welbekende inhaalrace, maar kreeg Rasovszky aanvankelijk niet te pakken en vocht met de Duitser Rob Muffels om de tweede plaats.

Pas in de laatste honderd meter kwam de regerend olympisch kampioen langszij bij Rasovszky en tikte hij op miraculeuze wijze een milliseconde eerder dan de Hongaar het finishbord aan.

Muffels werd op ruim vijf seconden derde achter Weertman en Rasovszky, die woensdag nog de vijf kilometer (een niet-olympisch onderdeel) won. Weertman deed niet aan dit onderdeel mee.

De 26-jarige Weertman werd eerder op de 10 kilometer Europees kampioen in 2014 en 2016 en greep in 2017 ook de wereldtitel.

Ranomi Kromowidjojo
@ranomikromo
Thats my boy! 💪🏽
7 maanden geleden

'Scherp blijven, dat is de truc'

"Na twee uur zwemmen ben je gewoon fysiek en mentaal helemaal kapot. Dan is het de truc om scherp te blijven, om de kleine dingen goed te blijven doen", verklaarde Weertman zijn succes, dat een kopie leek van zijn gouden olympische medaille uit 2016 toen de verschillen ook minimaal waren.

Weertman was in de slotfase aanvankelijk helemaal niet bezig met goud toen hij met Muffels om de tweede plek zwom.

"In eerste instantie ging ik vooral tegen Muffels zwemmen in plaats van achter Rasovszky aan te gaan. Toen dacht ik, ga ik nu racen voor plek twee? Of pushen voor goud? Toen heb ik gepusht, gepusht!"

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Weertman: heb gepusht, gepusht, gepusht!

STER Reclame