NOS NieuwsAangepast

Zware windstoten in hele land, code oranje voor westen en Wadden

Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten in het hele land. Vanavond en vannacht kunnen in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland, het IJsselmeer en het Waddengebied zeer zware windstoten voorkomen tot 110 kilometer per uur.

In die gebieden is vanavond code oranje van kracht. In de rest van Nederland komen zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur voor. Hiervoor geldt code geel.

In het extreemste scenario is plaatselijk windkracht 9 mogelijk, meldt Weerplaza. De storm kan veel schade veroorzaken, omdat bomen door de droogte ernstig verzwakt zijn. De piek zal tussen 21.00 en 02.00 worden bereikt. De windstoten zullen in de loop[ van de nacht in kracht afnemen.

Op dit moment trekken onweersbuien het zuidoosten van het land binnen, met kans op hagel en windstoten tot 75 kilometer per uur. In de loop van de dag neemt het aantal buien en windstoten in de rest van het land toe.

In verband met het slechte weer zijn op Schiphol rond de zestig vluchten geannuleerd. Reizigers die de komende uren vliegen van of naar Nederland wordt geadviseerd het vluchtschema nauwlettend in de gaten te houden.

In het hele land nemen mensen voorzorgsmaatregelen. De buien kunnen tot wateroverlast leiden, omdat de grond hard is vanwege de lange periode van droogte. Putten zitten vol met bladeren. De gemeente Rotterdam maakt daarom extra schoon zodat het regenwater kan worden afgevoerd, meldt RTV Rijnmond.

Niet in de plassen stampen

Voor kinderen wordt nog een aparte waarschuwing afgegeven door Waterschap Drents Overijsselse Delta. Want waar wateroverlast is, zijn ook plassen waarin kinderen graag stampen, zo redeneert het waterschap. En dat is een slecht idee, omdat het regenwater kan vermengen met vies water uit overstroomde riolen, wat weer kan leiden tot gezondheidsklachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl