Nu al 'Deadline day' in Premier League: wat zijn de gevolgen?

José Mourinho EPA

Het is vandaag al 'deadline day' in Engeland: de zomerse transfermarkt sluit dit seizoen voor het eerst één dag voordat de Premier League van start gaat. Engelse clubs mogen na vanavond 18.00 uur geen spelers meer kopen. Verkopen mag nog wel.

De deadline valt 25 dagen na de WK-finale. En vooral: drie weken voor de deadline in andere competities zoals Duitsland, Spanje, Frankrijk én Nederland.

Wat zijn de gevolgen? Vijf vragen aan de Engelse voetbaljournalist Ben Fisher van The Guardian.

Hoe anticiperen Engelse clubs op de vervroegde transferdeadline?

"Ze doen hun huiswerk simpelweg veel eerder. Het is best apart om te zien. Veel clubs, zoals bijvoorbeeld Arsenal, hebben al flink zaken gedaan. Een aantal clubs deed dat zelfs al voor het wereldkampioenschap in Rusland. Ze hadden hun selecties dus al tijdens de voorbereiding op orde. Dat was de laatste jaren wel anders."

"Wat je ook ziet: bijna alle spelers die actief waren op het WK zijn in waarde gestegen. Dat is normaal, maar zeker aan Engelse clubs kunnen nu krankzinnige bedragen worden gevraagd. Bournemouth verbrak deze week het eigen transferrecord door heel gehaast 25 miljoen pond (zo'n 27,5 miljoen euro, red.) over te maken naar Levante voor de Colombiaan Jefferson Lerma. Een maand eerder was hij nog tien miljoen waard."

Jefferson Lerma komt komend seizoen uit voor Bournemouth ANP

Zijn de clubs blij met de nieuwe datum?

"Niet iedereen. Met name voor de grote clubs was het altijd prettig om nog te kunnen kopen of verkopen naar aanleiding van een slechte seizoensstart. Maar dit geeft de kleinere clubs juist weer meer kans om hun betere spelers te behouden. Die worden namelijk vaak aan het begin van het seizoen weggekaapt."

Is dat waarom de clubs hebben ingestemd met deze wijziging? Focus op de eerste wedstrijden en niet op last-minute transfers?

"Ja. Wat we tot nog toe vooral zagen waren trainers die na een wedstrijd ongemakkelijk op de persconferentie een pokerface moesten opzetten als ze vragen kregen over mogelijke transfers. Zelf hadden ze ook geen idee wat er nog kon gebeuren."

"En het moet zorgen voor minder gefrustreerde spelers die tijdens de eerste wedstrijden vooral hoopten op een transfer naar een betere club uit de competitie."

Virgil van Dijk speelde lange tijd niet voor Southampton wegens een vertrekwens naar Liverpool Getty

Clubs kunnen nog wel spelers verkopen. Zo kunnen Spaanse, Duitse, Franse, Belgische en Nederlandse ploegen nog tot en met 31 augustus spelers uit Engeland halen. Denk je dat dat nog veel gaat gebeuren?

"Grote uitgaande transfers verwacht ik niet meer, maar het blijft voetbal. Ik denk dat de overgang van Thibaut Courtois van Chelsea naar Real Madrid de laatste grote transfer is geweest. Door de verschillende deadlines worden de Engelse clubs nu wel behoorlijk in een hoek gedrukt."

"Aan de andere kant: vergeet niet dat het na vandaag nog steeds is toegestaan om spelers te huren. Veel clubs zullen dat proberen, met de optie om ze daarna definitief over te nemen. Een soort achterdeurtje dus. Je zult zien dat een hoop spelers nog van de Premier League naar het Championship verhuizen."

Verwacht jij dat er nog veel gaat gebeuren in de laatste uren voor de deadline?

"Dat zal niet anders zijn dan de afgelopen jaren. Sommige clubs laten het op het laatste moment aankomen. De grote nieuwszenders hebben hun eigen transfershow. Ik verwacht eigenlijk altijd een gekkenhuis."

Het is algemeen bekend: op de Engelse transfermarkt gaat het meeste geld om. Vorig jaar gaven de twintig clubs samen een recordbedrag van 1,59 miljard uit. De teller staat nu op ruim 1,2 miljard. En dat is uitgegeven door negentien clubs want Tottenham Hotspur gaf als enige nog geen dubbeltje uit.

Na 18.00 uur vanavond gaat de hand definitief op de knip als de Engelse clubs geen spelers meer mogen kopen.

Transferdeadlines in Europese competities

LandDeadline
Engeland9 augustus
Italië17 augustus
Spanje31 augustus
Duitsland31 augustus
Frankrijk31 augustus
Nederland31 augustus
België31 augustus
Portugal21 september

STER Reclame