VS legt Rusland nieuwe sancties op vanwege vergiftiging Skripal

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken neemt nieuwe maatregelen tegen Rusland vanwege de vergiftiging van de oud-geheim agent Skripal en zijn dochter in Groot-Brittannië. Volgens de VS is bewezen dat Rusland achter die aanval zit en daarbij een zenuwgif heeft gebruikt.

In maart zette de VS al Russische diplomaten uit. Een groot aantal lidstaten van de Europese Unie en landen als Australië, Canada, Oekraïne en Albanië deden hetzelfde.

Sergej Skripal is een voormalig Russische dubbelspion, die al jaren in het Britse Salisbury woont. In maart werden hij en zijn dochter vergiftigd met het gif novitsjok. Volgens Londen zat Rusland achter de aanslag, maar Moskou spreekt dat tegen. De Skripals overleefden de vergiftiging en zijn alweer enige tijd uit het ziekenhuis.

Joelia Skripal kwam ruim twee maanden na de vergiftiging met een verklaring over wat er was gebeurd:

'We hebben geluk dat we het hebben overleefd'

Naar aanleiding van het incident vroeg het Amerikaanse Congres het Witte Huis om officieel vast te stellen dat Rusland met de vergiftiging een wet over het gebruik van chemische wapens heeft overtreden. Met enige vertraging heeft minister Pompeo van Buitenlandse Zaken de overtreding nu bevestigd, waardoor automatisch een aantal sancties in werking treden.

Restricties

Sommige strafmaatregelen overlappen met eerdere sancties, zoals een verbod op de handel in wapens met Rusland, schrijft nieuwszender NBC. Nieuw is dat er beperkingen worden opgelegd aan de export van bepaalde elektronica naar Rusland.

Een mogelijke volgende ronde strafmaatregelen is ingrijpender, schrijft NBC. Als Rusland niet voldoende hard kan maken dat het geen chemische wapens meer zal gebruiken, of als Moskou zich verzet tegen VN-inspecties dan worden over drie maanden nieuwe sancties van kracht. Daarbij worden de diplomatieke betrekkingen verder afgezwakt, wordt de handel sterk beperkt en mag de Russische staatsluchtvaartmaatschappij Aeroflot geen vluchten op de VS meer uitoefenen.

Over waarom het Witte Huis juist nu met de sancties komt, wordt druk gespeculeerd in Amerikaanse media. Mogelijk wil president Trump bewijzen dat hij zich hard kan opstellen tegenover de Russen, om tegenwicht te bieden tegen het onderzoek van speciaal aanklager Mueller naar een mogelijke samenwerking tussen Trumps verkiezingsteam en het Kremlin om de verkiezingen te beïnvloeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl