Zo moet de Hyperloop er volgens TransPod uit komen te zien Transpod

Het Franse dorpje Droux heeft weinig bezienswaardigheden en nog geen 400 inwoners, maar was de afgelopen dagen wel wereldnieuws. Uitgerekend in dit plaatsje wil een Canadees bedrijf testen gaan doen met een supersnel vervoersmiddel: de Hyperloop.

De start-up TransPod heeft al bijna 50 miljoen euro opgehaald bij Amerikaanse en Italiaanse investeerders en wil in 2030 zijn eerste commerciële Hyperloop-lijn openen. Met capsules die met snelheden van zo'n 1000 kilometer per uur door een vacuümbuis schieten.

"Deze technologie vervoert mensen en vracht met de snelheid van een vliegtuig, terwijl je het gevoel hebt dat je in de metro zit", vertelde mede-oprichter van het bedrijf Sebastien Gendron tegen het Franse persbureau AFP. TransPod vraagt deze week vergunningen aan voor de bouw van een testcentrum in de regio Haute-Vienne in hartje Frankrijk.

De keuze viel op Droux na een intensieve lobby van lokale politici. Zij wilden het project, dat zo'n 21 miljoen euro moet gaan kosten, dolgraag naar Midden-Frankrijk halen. De bouw van het testcentrum kan veel doen voor de reputatie van de regio, was de gedachte. Met behulp van de actiegroep 'Hyperloop Limoges' moest het project worden binnengehaald.

Niet iedereen is enthousiast, zo melden Franse media. Op een bijeenkomst in Limoges uitten inwoners hun zorgen over geluidsoverlast en negatieve gevolgen voor de landelijke omgeving in Haute-Vienne. Ook moet nog onderzoek worden gedaan naar de effecten op het milieu.

TransPod zou het liefst dit jaar nog beginnen met de bouw van het testcentrum. De Canadese start-up is slechts een van de firma's die bezig zijn met de ontwikkeling van de Hyperloop. Steenrijke ondernemers als Elon Musk van Tesla en SpaceX en Richard Branson van Virgin zien toekomst in het vervoersmiddel.

In Frankrijk is al een testcentrum voor het vervoersmiddel; het Amerikaanse bedrijf Hyperloop Transportion Technologies doet onderzoek bij de stad Toulouse. Het Canadese bedrijf TransPod maakt komend najaar bekend met welke partners uit de vervoersindustrie het gaat samenwerken in Frankrijk.

NOS op 3 maakte eerder deze video, waarin wordt uitgelegd hoe de hyperloop werkt:

STER reclame