NOS Nieuws

Portugal is bosbranden voorlopig niet de baas

De Portugese brandweer krijgt maar geen greep op de grote bosbrand die sinds vrijdag in de Algarve woedt. De brand in de heuvels bij het stadje Monchique breidt zich uit in de richting van de bij toeristen populaire kust. Premier Antonio Costa waarschuwt dat het nog dagen kan duren voordat de brand onder controle is.

Op tv maakte Costa bekend dat hij vandaag nog 120 extra brandweerlieden naar het gebied heeft gestuurd. Dat is bovenop de bijna 1500 mensen die al zijn ingezet bij de bestrijding van de brand. Drie blusvliegtuigen scheppen water op uit zee en storten dat vervolgens uit over de vuurzee.

Nederlandse toeristen stuurden ons deze beelden vanuit de Algarve:

  • Eline | NOS Ooggetuige
    De luchten boven de Algarve kleuren oranje door de branden
  • Meggy Helmink | NOS Ooggetuige
    Ook op het stand is er geen ontkomen aan de natuurbranden
  • Anne Struik | NOS Ooggetuige

Premier Costa staat onder grote druk om de brand adequaat te bestrijden, omdat er vorig jaar 114 mensen omkwamen door bosbranden. Dit jaar zijn er nog geen doden gevallen. Wel zijn 30 mensen met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. 200 bewoners van het gebied zijn geëvacueerd.

Volgens premier Costa zijn de afgelopen dagen meer dan 500 kleine en grote branden geblust. "Een van de branden is geëscaleerd", zegt Costa over de natuurbrand bij Monchique. "Deze operatie zal de komende dagen voortduren. Ik maak me geen illusie dat we de brand snel geblust hebben."

Het ziet er hier uit als een maanlandschap

Thijs Bijloo

"Het ziet er hier uit als een maanlandschap", zegt Thijs Bijloo. De 29-jarige student verbleef met vrienden in het huis van zijn moeder in de bergen bij Monchique. Zondag is hij naar de zuidkust getrokken om de brand te ontwijken, vandaag keerde hij terug in het dorp.

"Hier is het vuur zo goed als uit. De grote brand is verder getrokken naar het zuiden. Daar zijn helikopters en vliegtuigen bezig", zegt Bijloo, terwijl op de achtergrond een sirene klinkt. "Als ik richting de bergen kijk zie ik overal grote lappen zwarte grond. Er is ook een aantal huisjes licht aangetikt, maar verder is Monchique er goed vanaf gekomen."

Bijloo heeft in de buurt van Monchique een bijzondere vorm van brandpreventie gefilmd. Om te voorkomen dat de natuurbranden verder uitbreiden, brandt de de brandweer preventief stukken land af. "Dat land kan niet nog een keer vlam vatten en vorm zo een natuurlijke grens", legt Bijloo uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl