Tomatenplukkers in actie
NOS Nieuws

Tomatenplukkers in Zuid-Italië betogen tegen uitbuiting

Meer dan honderd tomatenplukkers hebben in het zuiden van Italië het werk een dag neergelegd uit protest tegen hun woon- en werkomstandigheden. Volgens de actievoerders, meest migranten uit landen van beneden de Sahara, worden ze uitgebuit en praktisch als slaven behandeld.

Directe aanleiding voor de protestactie zijn twee dodelijke verkeersongelukken van de afgelopen week. Daarbij verongelukten zestien tomatenplukkers toen hun busjes bij de stad Foggia tegen een vrachtwagen vol tomaten botsten.

Sloppenwijk

De actie van vandaag was georganiseerd door de Italiaanse vakbond USB. Zwaaiend met vakbondsvlaggen liepen de tomatenplukkers van een sloppenwijk in de stad San Severo naar Foggia. Ze droegen borden met slogans als "Slaven nooit" en "Wij zijn arbeiders, geen vlees voor de slager".

Veruit de meeste tomatenplukkers zijn Afrikanen en Oost-Europeanen. Ze krijgen slecht betaald voor hun werk, soms minder dan een euro per uur. Verder worden ze vaak gedwongen om te betalen voor het vervoer van hun verblijven naar de tomatenvelden.

Handhaven

Sinds 2016 geldt in Italië een wet die de uitbuiting van landarbeiders moet tegengaan. De Italiaanse premier Conte zei vandaag dat die wet beter gehandhaafd moet worden.

In de ltaliaanse landbouw werken honderdduizenden plukkers, vaak illegaal en onder zware omstandigheden. Ze maken lange dagen van soms wel twaalf uur en verdienen veel minder dan het minimumloon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl